„Szabadság, szerelem (film, 2006)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 82.131.133.239 (vita) szerkesztéséről RedBot szerkesztésére
91. sor: 91. sor:


=== Cikkek ===
=== Cikkek ===
* [http://mmp2006baranya.freeblog.hu/archives/2010/10/24/Szabadsag_Szerelem_-_Marhasag_Beveszem/ Negatív kritika a film ferdítéseiről]
* [http://www.origo.hu/filmklub/blog/osszeallitas/20061024szabadsagtol.html Szabadságtól a Szerelemig - a legfontosabb 1956-os filmek] ([origo] filmklub)
* [http://www.origo.hu/filmklub/blog/osszeallitas/20061024szabadsagtol.html Szabadságtól a Szerelemig - a legfontosabb 1956-os filmek] ([origo] filmklub)
* [http://www.sg.hu/cikkek/44551/befejez_337_dott_a_szabadsag_szerelem_forgatasa Befejeződött a ''Szabadság, szerelem'' forgatása] (SG.hu)
* [http://www.sg.hu/cikkek/44551/befejez_337_dott_a_szabadsag_szerelem_forgatasa Befejeződött a ''Szabadság, szerelem'' forgatása] (SG.hu)

A lap 2010. november 2., 17:56-kori változata

Szabadság szerelem
2006-os magyar film
RendezőGoda Krisztina
ProducerAndrew G. Vajna
Zákonyi S. Tamás
Vezető producerDemján Sándor
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróJoe Eszterhas
Gárdos Éva
Bereményi Géza
Divinyi Réka
FőszerepbenFenyő Iván
Dobó Kata
Csányi Sándor
Szávai Viktória
ZeneNick Glennie-Smith
OperatőrVecsernyés János
Gulyás Buda
VágóGárdos Éva
Gyártás
GyártóC2
Cinergi
Flashback Productions
Ország Magyarország
NyelvMagyar
Játékidő120 perc
Forgalmazás
Forgalmazómagyar InterCom
Bemutató2006. október 23. (Magyarország)
Korhatár12 (Magyarország)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Szabadság, szerelem egy 2006-ban készült magyar film. Az Andy Vajna és Joe Eszterhas nevével fémjelzett film az 1956-os forradalmi eseményeket mutatja be.

A címet Petőfi Sándor ars poeticájából („költői hitvallás”) vették, ami így hangzik:

Szabadság, szerelem!
E kettő kell nekem.
Szerelmemért föláldozom
Az életet,
Szabadságért föláldozom
Szerelmemet.

Történet

Összefoglaló

A film az eseményeket az ugyanebben az időben zajló melbourne-i olimpián versenyző magyar vízilabda-válogatott sorsán keresztül mutatja be.

1956. Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magunkat: élvezik a sikert, a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlenegyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian visszavágásra, az 1956 novemberi Melbourne-i olimpiára készülnek. De a történelem alaposan összekavarja a terveiket. Budapesten kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi és barátja, Tibi belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik. Karcsinak megakad a szeme egy harcias műegyetemista lányon, Falk Viktórián, és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színtereire: ott van a Kossuth téren, majd a Rádió ostrománál is. Ez már nem játék. A forradalom magával sodorja őt. Az edzésnél, a sportsikernél már fontosabbnak tartja, hogy az igazság oldalán harcolhasson. Kénytelen elárulni csapatát, de új, hű társakat talál: a pesti utca hőseit; és ami a legfontosabb számára Vikit.

Október végén a forradalmárok azt hiszik, harcuk és áldozataik nem voltak hiábavalók, ezért a lány rábeszéli Karcsit, hogy utazzon mégis a többiekkel, képviselje az olimpián az új Magyarországot. Mire rájön, hogy a forradalom kudarcra van ítélve, már nem tud visszafordulni. Kénytelen sorsára hagyni szerelmét, és ha már nem harcolhat, teszi, amihez a legjobban ért: a medencében szerez dicsőséget a hazájának. Így kerül sor 1956. december 6-án az elődöntőre. Otthon T-34-esek rombolják le a barikádokat, itt a magyar vízilabdások néznek szembe a szovjetekkel. Karcsi és csapattársai most megmutathatják a világnak, hogy ez a kicsiny nép nem hagyja magát legyőzni.

Szereplők

Szereplő Színész
Szabó Károly Fenyő Iván
Falk Viktória Dobó Kata
Vámos Tibor Csányi Sándor
Hanák Eszter Szávai Viktória
Telki edző Gesztesi Károly
Karcsi anyja Bánsági Ildikó
Karcsi nagyapja Jordán Tamás
Gál János Huszár Zsolt
Ács Imre Keresztes Tamás
Feri bácsi Haumann Péter
Fazekas Sándor Kolovratnik Krisztián


Lásd még

Külső hivatkozások

Cikkek