„Bunraku” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KamikazeBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: ar, az, cs, de, en, es, fi, fr, he, id, it, ja, ko, nl, pl, pt, ru, sv, tr, uk, vi, zh
VolkovBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: ro:Bunraku
39. sor: 39. sor:
[[pl:Bunraku]]
[[pl:Bunraku]]
[[pt:Bunraku]]
[[pt:Bunraku]]
[[ro:Bunraku]]
[[ru:Бунраку]]
[[ru:Бунраку]]
[[sv:Bunraku]]
[[sv:Bunraku]]

A lap 2010. október 29., 22:01-kori változata

A bunraku egy japán bábművészeti színház megnevezése. A bunraku szót egyúttal a bábokra is használják. A legnevezetesebb színháza Japánban Iidában van. A Suwa szentély területén található a színház épülete. Az itteni együttes 1688 óta létezik és dolgozik, folyamatosan.

A bunraku bábok

A bunraku bábok igen nagy méretűek, elérhetik az másfél méteres nagyságot is, általában azonban inkább méteresek. Gazdag öltözetük hosszú ideig, gondos munkával készül. A vázat fából, a ruhákat pedig természetes ruhaanyagokból formálják. A bunraku bábokat három ember mozgatja. A fő játékos az, aki a fejet (az arcot), és a jobb kezet irányítja, míg a bal kezet is, és a lábakat is egy-egy társa mozgatja. Igen fontos az, hogy a bábokat mozgató színészek összehangoltan dolgozzanak. Japánban azt tartják, hogy az igazán élethű mozgatáshoz 10 évet is el kell tölteni egy-egy mozgató szerepkörben.

A Kuroda Együttes Színháza Iidában

A bunraku bábszínjátszás központja Japánban Iida. A városka 100 000 lakosú és a Japán Alpok vidékén, Tokiótól 300 kilométerre nyugatra fekszik. A színház a város szélén álló Sowa Szentély területén található. Van nyári, szabadtéri színpada is, és téli játszásra alkalmas színházterme is. A város központjában külön múzeum mutatja be néhány darab bábalakjait.

A bunraku bábszínházi előadás

A színházi előadáson föllép a mesélő, aki a színpad szélén, egy magaslaton ülve mondja el a történetet. Az előadást egyetlen hangszeres művész kíséri, aki a samisen nevű hangszeren játszik. Régebben a mozgató bábművészek láthatatlanok voltak, ma már azonban fekete ruhában mozogva és mozgatva a bábot ők is láthatók a színpadon.

A bunraku színjátszás fölvirágzása a 17. századra esik. Ez a Tokugawa shógunátus, vagyis az Edo korszak ideje Japánban. A bunraku színjátszás sikerében fontos szerepe volt Csikamatszu Monzaemonnak, aki sok színdarabot írt.

Irodalom

Matthew Johnson: A Brief Introduction to the History of Bunraku. The Puppetry Homepage.

Külső hivatkozások