„A próféciák (Nostradamus)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Link
a (kurzív és fett tartalmú zárójelek javítása,)
(Link)
|}
 
Az utolsó sor egy más fordítása: „Azok közt, akikkel körülveszi magát, több a mészáros, mint a fejedelem”. [[I. Napóleon francia császár|Napóleont]] általában „a nyírottfejű”-nek nevezi, így erről ismerhető fel, ha más versekben róla beszél. A többi vers, amelyben előfordul a „nyírottfejű” kifejezés, valóban elég jól illik Bonaparte Napóleonra. Egyes értelmezők szerint az egyik vers ''Pau, Nay, Loron'' kifejezése a "Napaulon Roy" [[anagramma|anagrammája]] – az ezen értelmezéssel egyet nem értő akadémikusok <!-- és maga Nostradamus?L --> szerint valószínűbb, hogy egyszerűen három nagyváros délnyugat Franciaországban, nem messze egykori otthonától.
 
A [[BonaparteI. Napóleon francia császár|NapóleonrólNapóleon császárról]] szóló további verseket ld. [[q:hu:Nostradamus#Napóleon|itt]].
 
==== Hitler ====
|}
 
Ezt a jóslatot Nostradamus hívőinek legtöbbje a huszadik század második fele óta úgy értelmezi, hogy a saloni jós-orvos megjósolta [[Adolf Hitler]], a nemzetiszocialista diktátor uralmát, a ''Hister'' u.is hasonlít ''Hitler''-re. Azonban e név mindössze az alsó Duna régi elnevezése, amint arról az 1554-es ''Presage''-ban ír. A legtöbb értelmező szerint viszont nem csak ez a jóslat vonatkozik Hitlerre.
 
=== Magyar vonatkozású jóslatok ===
==== IX. 90. – [[Görgey ArthúrArtúr]] ====
 
{| align=center
Nostradamus hitelességének nem használnak azok a huszadik századi „álpróféciák” sem, melyeket – néha szórakozásból – az ő jósverseiként kéretlen e-mail üzenetek formájában terjesztenek. [[2001]]. [[szeptember 11.]] kapcsán például rengetegféle ilyen e-mail terjedt [http://data.uno.hu/print/news.php3?id=14369].
 
<!-- Máig vita tárgyát képezi, hogy Nostradamus prófétai tehetséggel megáldott jövőbelátó, vagy közönséges sarlatán volt-e. A Próféciák tíz Centuriájának ezer négysoros jóslata közül több valóra vált, míg mások nem következtek be, jelentős részük pedig annyira homályos, hogy lehetetlen belőlük bármit kikövetkeztetni. A beváltnak tekinthető jóslatok közé tartozik például a Népszövetség felbomlásáról szóló (I./47.), az iráni sah letaszítását megjövendölő (I./70.) és az atombomba Hirosimára és Nagaszakira történt ledobását megjósoló négysoros (II./6.). A "melléfogások"„melléfogások” közé sorolható egyebek közt az a jóslat, hogy "„[[I. Napóleon francia császár|Napóleon]] a 19. század elején megszállja Angliát és hosszú ideig uralkodik a szigetországban"szigetországban”. http://szines.transindex.ro/?hir=3259 -->
 
== Hivatkozások ==

Navigációs menü