„Európai Közösségek” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
kisebb formai javítások
a (kozmetikai javítások)
a (kisebb formai javítások)
{{más|Európai Közösség}}
 
Az '''Európai Közösségek'''
* [[1967]]-től [[1993]]-ig az [[Európai Szén- és Acélközösség]]nek (ESZAK), az [[Európai Gazdasági Közösség]]nek (EGK) és az [[Euratom|Európai Atomenergia Közösség]]nek (Euratom) volt az összefoglaló neve.
* 1993 óta az [[Európai Közösség]], az Euratom és az (időközben megszűnt) ESZAK közös neveként az [[Az Európai Unió három pillére|Európai Unió három pillére]] közül az első.
 
== Története ==
Az [[1965]]-ben [[Belgium]], [[Franciaország]], [[Hollandia]], [[Luxemburg]], az [[NSZK]] és [[Olaszország]] által aláírt [[Egyesítő szerződés]] alapján jött létre. Az EGK hamarosan a három közösség közül a legfontosabbá vált, ezért a későbbi szerződések kiterjesztették a hatáskörét a gazdaságon túli területekre is. [[1992]]-ben a [[Maastrichti szerződés]] kivette az EGK nevéből a „gazdasági” jelzőt, és létrehozta belőle az [[Európai Közösség]]et, ugyanakkor az Európai Közösségeket [[Az Európai Unió három pillére|Európai Unió három pillére]] közül az első, közösségi pillérré tette.
 
Az ESZAK-ot létrehozó [[1951]]-es [[párizsi szerződés]] hatálya [[2002]]. [[július 23.|július 23]]-án lejárt, és mivel feleslegesnek ítélték, nem is próbálták megőrizni; kötelezettségei és jogai az [[Európai Közösség]]re szálltak.
 
{{EU-idővonal}}
131 512

szerkesztés

Navigációs menü