„Vinny, az 1ügyű” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a („InterCom-filmek” kategória hozzáadva (a HotCattel))
==Cselekmény==
{{Cselekmény}}
A történet elején két New York-i fiatalember, William Gambini ([[Ralph Macchio]]) és Stanley Rothenstein ([[Mitchell Whitfield]]), az USA Alabama államának Beechum nevű (egyébként fiktív) megyéjén áthaladva elfelejtenek kifizetni egy doboz tonhalat, amikor megállnak bevásárolni egy boltban. Nem sokkal távozásuk után a boltot kirabolják, a pénztárost pedig agyonlövik. Mivel illik rájuk a tanúk személyleírása, őrizetbe veszik őket gyilkosság gyanújával. A közvetett bizonyítékoknak, valamint annak köszönhetően, hogy elismerik a bűnösségüket, mivel egy félreértés következtében azt hiszik, hogy lopással gyanúsítják őket, Williamet ("Billyt") emberölés, Stanleyt ("Stant") pedig bűnrészesség miatt vád alá helyezik. Kétségbeesésükben értesítik Billy anyját, akitől megtudják, hogy a családban van egy ügyvéd, nevezetesen Billy unokatestvére, Vincent LaGuardia Gambini ([[Joe Pesci]]). Vincent ("Vinny") leutazik Beechum megyébe menyasszonya, Mona Lista Vito ([[Marisa Tomei]]) kíséretében, majd az állami börtönben tett látogatása után elvállalja az ügyet. Vinny, bár lelkes, azonban teljesen kezdő, és a záróvizsgát is csak hatodszorra sikerült megcsinálnia, ráadásul az ügy távol esik a szakterületétől, az áldozatvédelemtől, továbbá semmiféle bírósági tapasztalattal nem rendelkezik.
Útközben a [[University of California Los Angeles]] felé a New York-i William "Billy" Gambini ([[Ralph Macchio]]) és barátja, Stanley "Stan" Rothenstein ([[Mitchell Whitfield]]) a fiktív Beechum megyén áthaladva ([[Alabama]] állam, [[USA]]), véletlenül elfelejtenek fizetni egy doboz [[tonhal]] után, amikor megállnak egy boltban mindenfélét vásárolni. Miután elhagyják a boltot, rablás történik (amit a filmben nem látunk), melynek során a boltos meghal, és ezért Billy-t és Stant, akik megfelelnek a gyilkosok leírásának, őrizetbe veszik és gyilkossággal gyanúsítják. Mivel a [[közvetett bizonyíték]]ok ellenük szólnak és a kommunikációs zavarok miatt is (eleinte a fiúk azt feltételezik, hogy csak bolti lopással gyanúsítják őket, ezért mindent elismernek), Billyt gyilkossággal vádolják, Stant pedig gyilkosságban való bűnpártolással.
 
Billy felhívja az anyját, aki elmondja neki, hogy van egy ügyvéd a családban - Billy unokatestvére, Vincent LaGuardia Gambini ([[Joe Pesci]]) aki leutazik Beechum megyébe, a menyasszonya, Mona Lisa Vito kíséretében ([[Marisa Tomei]]). Vinny meglátogatja Billyt és Stant az állami börtönben, és elvállalja az ügyet, de megjegyzi, hogy ő egy frissen végzett ügyvéd [[Brooklyn]],[[New York]]ból, (hatszor kísérelte meg letenni a záróvizsgát, mire sikerült), és nincs semmilyen bírósági tapasztalata.
 
Bár Vinny-nek sikerül elhitetnie a konzervatív Chamberlain Haller bíróval ([[Fred Gwynne]]), hogy elég tapasztalt ahhoz, hogy az elvállalja az ügyet, azonban hamar kiderül, hogy nem ismeri az alapvető bírósági eljárásokat sem, emiatt már az első napon bajba kerül az előzetes meghallgatáson, tiszteletlen magatartása miatt a bíróság felé (például az utcai [[bőrdzseki]]jében jelenik meg). Haller a bíróság megsértése miatt büntetést szab ki rá, amit börtönben kell letöltenie, azonban Lisa lefizeti érte az [[óvadék]]ot. A következő napon (ügyfelei megdöbbenésére) Vinny a tapasztalatlansága miatt nem tesz fel kérdéseket a tanúknak, részben azért, mert az ügyész, Jim Trotter III ([[Lane Smith]]) nem vette a fáradságot, hogy nyilvánosságra hozza a bizonyítékokat Vinny számára. Úgy tűnik, a tanúk állításai megkérdőjelezhetetlenek, és a vád támadhatatlan. Vinny gyenge szereplése miatt a tárgyaláson Billy és Stan úgy dönt, hogy helyette a nyilvános védőt, John Gibbonst ([[Austin Pendleton]]) fogadják fel.
1

szerkesztés

Navigációs menü