„Hepiend” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1 696 bájt hozzáadva ,  11 évvel ezelőtt
tartalmi bővítés, források, példák, wiki linkek egyéb szócikkekre
(Csonk, hiányos)
(tartalmi bővítés, források, példák, wiki linkek egyéb szócikkekre)
Címke: HTML-sortörés
== Meghatározása ==
A '''hepiend''' az angol ''happy end'' kifejezés alapján terjedt el, amelyet azonban az angolok nem így használnak. Ennek ellenére a hibás angolsággal használt kifejezés annyira rögzült, hogy nincs is elterjedt magyar megfelelője.
 
A hepiend egy valamely cselekménnyel rendelkező mű ([[film]], színdarab, [[regény]], stb.) olyan végkifejletét jelenti, amelyben a jó elnyeri jutalmát, a rossz megbűnhődik, esetleg meg is hal.
A jó oldalán harcolók között a főhős kivételével elképzelhető áldozat vagy akár haláleset is, ez azonban összességében az események vezetésének optimista, pozitív lezárását nem változtatja meg.
Kivételesen előfordulhat olyan végkifejlet, amiben a főhős is fel kell áldozza magát egy nagyobb cél érdekében. Természetesen az ilyen végkifejlet besorolása nem feltétlenül egyértelmű (pl. a [[Képlet_(film)|Képlet]] című film).
 
== Név eredete ==
A '''hepiend''' az angol ''happy end'' kifejezés alapján terjedt el, amelyet azonban az angolok nem így használnak. Ennek ellenére a hibás angolsággal használt kifejezés annyira rögzült, hogy nincs is elterjedt magyar megfelelője.
 
== Előfordulása ==
A hepiend felsorolhatatlan mennyiségben van jelen a régmúlt időkben született művekben, a népköltészetben, a mesékben és a legújabb hollywoodi produkciókban egyaránt.<br/>
A teljesség igénye nélkül néhány példa:<br/>
# Homérosz: [[Odüsszeia]] - [[Odüsszeusz]] végül hazatér és a kérőkkel leszámol.
# Piroska és Farkas - számos átdolgozásban közös jellemző, hogy vadász végül elbánik a farkassal és Piroska és a nagymama megmenekül.
# A magyar népmesék általában - visszatérő motívum, hogy a legkisebb fiú győzedelmeskedik és elnyeri a királylány kezét és a király fele királyságát.
# Fazekas Mihály: [[Lúdas Matyi]] - Lúdas matyi háromszor áll bosszút Dögrögin ígéretének megfelelően.
# [[A_kis_hableány_(film)|A kis hableány]] a Disney feldolgozásában - érdekessége, hogy az eredeti [[Hans Christian Andersen|Andersen]] végkifejletet a Disney átalakította, több más feldolgozással együtt <ref>http://www.associatedcontent.com/article/329154/did_disney_stories_always_have_a_happy.html?cat=23</ref>.
# A hollywoodi filmgyártás általánosságban - ezen alkotások célja a nézőközönség igényeinek minél pontosabb kielégítése, innen eredhet a hepiend túlsúlya a cselekmény kialakításánál <ref>http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/7976192.stm</ref>.
 
== Források ==
{{források}}
 
[[en:Happy ending]]
[[uk:Хеппі-енд]]
[[wa:Plaijhante fén]]
{{csonk}}

Navigációs menü