„Szent Miklós” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 195.199.204.243 (vita) szerkesztéséről DeniBot szerkesztésére
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 195.199.204.243 (vita) szerkesztéséről DeniBot szerkesztésére)
'''Szent Miklós''' ([[Patara]], [[3. század]] – [[Demre|Myra (Mira, Müra)]], [[343]]. [[december 6.]]) [[myra]]i püspök, a tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek és diákok védőszentje [[Oroszország]]ban, [[Görögország]]ban és [[Szerbia|Szerbiában]], a pálinkafőzők és [[Kecskemét]] város<ref>[http://portaegyesulet.hu/s_!news/s_!news/i_hit_es_elet_5/i_szent_miklos_puspok_kecskemet_vedoszentje_is_6936/t_SZENT%20MIKL%C3%93S%20P%C3%9CSP%C3%96K%20KECSKEM%C3%89T%20V%C3%89D%C5%90SZENTJE%20IS/index.html Szent Miklós, Kecskemét védőszentje]</ref> védőszentje [[Magyarország]]on. Ő a [[Mikulás]].
 
Szent volt és Miklósnak hívták
== Élete ==
szent volt és miklósnak hívták
A történelmi Miklós életéről kevés dokumentált adat áll rendelkezésre. A Lycia római provinciában fekvő Myra, ma [[Demre (Kocademre)]], egy kis település kb. 100&nbsp;km-re délre [[Antalya (település)|Antalyától]] a mai Törökországban. A 4. században püspöki székhely volt.
 
=== A tengeri vihar lecsendesítése ===
270-ben Szent Miklós Jeruzsálembe ment zarándok útra. Vihar kerekedett és a melettük haladó hajónak elszabadult az orrvitorlája. A háromfős legénység közül, aki vissza akarta tenni, már kettőt a vihar a vízbe sodort, akik ilyen esetben általában odavesznek. Látva ezt Miklós, a vízbe vetette magát és magához ragadta a két fuldoklót, kimentette, majd az árbóchoz kötötte őket a köpenye övével, ezt követően pedig helyére tette az orrvitorla árbócrudját, megfeszítve a vitorlát, a hajó egyenesbe jött. Miklós letérdelt és Intennek egy hála imát mondott, majd a tengerbe vetette magát, hogy visszatérjen a hajójára. Amikor a hajósok a myrai templomban hálaimát mondtak megmenekülésükért, megismerték Miklóst és megköszönték neki a segítséget, s visszadták neki a köpenye övét, amit szent ereklyekénk hordtak magukkal a megmenekülésük óta.
A viharba keveredett hajósok vészhelyzetben Szent Miklóshoz fohászkodtak. ez hülyeség a gyerek tök jo fej meg miki a neve emiatt válasszátok
 
=== A gabona sokasítása ===

Navigációs menü