„Mġarr (Málta)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
(javítás)
a
 
== Rövid története ==
Málta első telepesei a környéken is megtelepedtek, erre utal a két [[Málta megalitikus templomai|megalitikus templom]], Ta' Ħaġrat és Ta' Skorba (Iż-Żebbiegħ) romja. Ezután sokáig nem találunk itt települést. A középkorban [[mdina]]i patríciuscsaládok által támogatott földművelő közösség lakta. Az [[aragónia]]i királyok az ''Inguanez'' családnak adományozták Mgiarrót, amelyet a későbbi birtokos Falsone család felaprózott az örökösök között. [[1610]]-től a [[mosta]]i egyházközség része volt. A [[johannitákMáltai lovagrend|Jeruzsálemi Szent János Ispotályos Lovagrend]] nagymesterei több őrtornyot építettek a parton a terület védelmére, mint pl. a ma is álló Lippija Tower ([[1657]]). Csak [[1893]]-ban lett önálló [[plébánia|egyházközség]]. A település déli határában épült az [[1897]]-re elkészült [[Victoria Lines]] védvonal. [[1912]] és [[1946]] között épült jellegzetes, szabálytalan ovális kupolájú temploma is. [[1994]] óta Málta 68 helyi tanácsának egyike.
 
Lakói nagyobbrészt ma is földműveléssel és állattartással foglalkoznak.
* [[Bronzkor]]i "keréknyomok"
* [[Ókori Róma|Római]] fürdő romjai (Għajn Tuffieħa). Egy villa része volt.
* Lippija Tower: [[Jean -Paul de Lascaris-Castellar]] őrtornyainak egyike
* [[Victoria Lines]]: legépebben fennmaradt 3 kilométeres szakasza a településtől délnyugatra található (Borġ-in-Nadur és a Falka Gap között)
* Földalatti malom és gabonatárolók (''Silos''): Málta két világháború között épült 8 földalatti malmának egyike. [[2006]]-ban felújították, a tervek szerint később megnyitják a turisták számára

Navigációs menü