„Agyi érkatasztrófa” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
korr, átfogalmazás, form
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
a (korr, átfogalmazás, form)
'''Gutaütés'''nek nevezik népiesen az [[agy]]i érkatasztrófákat, tehát az agy vérellátási zavara következtében létrejövő működészavart. A tünetegyyüttes több okból is kialakulhat. Az egyébként súlyosan eltérő okok közül az [[orvosi diagnózis]] vagy [[differenciáldiagnózis]] több vizsgálatot követően hivatott eldönteni a tünetegyüttes kialakulásának jellegét. Említik még szintén népiesen '''szélütés''', '''agyszélhűdés''', '''agyinfarktus''', '''agykatasztrófa''', vagy [[angol nyelv|angol]] szóval '''stroke''', esetleg '''agyvérzés''' néven is.
 
A tünetegyüttes több okból is kialakulhat. Az egyébként eltérő okok közül az [[orvosi diagnózis]] vagy [[differenciáldiagnózis]] több vizsgálatot követően hivatott eldönteni a tünetegyüttes kialakulásának jellegét. Említik még szintén népiesen '''szélütés''', '''agyszélhűdés''', '''agyinfarktus''', '''agykatasztrófa''', vagy [[angol nyelv|angol]] szóval '''stroke''', esetleg '''agyvérzés''' néven is.
== Tünetek==
 
== Tünetek==
A gutaütés legtöbbször a reggeli-délelőtti órákban alakul ki, az esetek többségében a következő fenyegető tünetei és előjelei lehetnek:
 
* féloldali végtaggyengeség, -bénulás
* átmeneti látásvesztés az egyik szemen
* kettős látás, látótérkiesés
 
== Kezelés ==
 
A tünetek észlelésétől az akut ellátásig:
 
 
== A diagnózis és vizsgálóeljárások ==
 
A gutaütés tünetei nagyon sok fontos információval szolgálhatnak a kezelőorvosnak, hiszen ezek alapján könnyebb behatárolni az agy érintett részét és megállapítani azt, hogy melyik ér záródott el vagy sérült meg. A kezelőorvos ezt követően a beteg részletes testi és szellemi állapotfelmérését végzi el, majd részletes laboratóriumi vizsgálatok és [[EEG]] esetleg [[MRI]]-vizsgálat készül.
 
Az agyat ellátó ereket [[ultrahang]]-berendezéssel (Doppler-ultrahang) vizsgálják. A vizsgálat során mérik az erekben a véráram sebességét, illetve mód nyílik az erek belső felszínén létrejött felrakódások („érelmeszesedéses plakk”) vizsgálatára.
 
A szívüreg, illetve a szívbillentyűk állapotát echokardiográfiás vizsgálattal mérik fel, mely a mellkason keresztül és szükség szerint nyelőcsövön keresztül történik, ennek során a billentyűk meszes felrakódásaitlerakódásait, záródási rendellenességüket, esetleges szívüregben található rögöket és a szív teljesítményét tudják felmérni.
 
A keringészavar következtében létrejött agyállomány-sérülés képi megjelenítése számítógépes rétegvizsgálattal ([[CT]]), illetve mágneses magrezonanciás ([[MRI]]) vizsgálattal lehetséges. Az esetek nagy részében a károsodott terület kimutatható és nagysága jól becsülhető, valamint a kóreredetre (érelzáródásos vagy vérzéses) is fontos információkat nyerhetünk. Ez utóbbi vizsgálat segítségével az agyi nagyerek feltérképezése is elvégezhető (MR angiographiaangiográfia=katéter nélküli érfestés). Az akut időszak után több esetben az agyerek betegségének további tisztázására digitális angiográfiát (katéter felvezetése perifériás éren keresztül) végeznek.
 
== A sürgősségi ellátás ==
 
A gutaütést szenvedett betegeket erre a célra kialakított stroke osztályon vagy szükség szerint stroke intenzív osztályon látják el. A betegeknél állandóan ellenőrzik a vérnyomást, a pulzusszámot, a légzésszámot és a folyadék-ion háztartást.
 

Navigációs menü