„Mozambiki csicsörke” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
aNincs szerkesztési összefoglaló
aNincs szerkesztési összefoglaló
''Serinus mozambicus vansoni''
Jellemző külső jegyek: meglehetősen fakóbb, mint a törzsalak, szürkészöldebb (kevésbé barnás), a fejtetőn található csíkozás kevésbé kifejezett
[[Fájl:Serinus mozambicus hím.jpg‎|thumb|left|250px]]
 
== Életmódja, viselkedése ==
 
Merész, élénk, energikus, kíváncsi természetű madárkák a mozambiki csicsörkék. Röptük gyors, manőverező képességük kiváló.
[[Fájl:Serinus mozambicus hím.jpg‎|thumb|left|250px]]
Kapcsolattartó hangjuk egy rövid „csip”, néha duplán „csip-csip”. Hívóhangja különféle dallamos füttyentésekből áll: „szíí-vúú”, „véj-tszíí-véj”, „véj-tszrrr”, „tyuvéj-tyuvíí”, „tyuvéj-pú-tszííp”, gyakran hangicsálnak megszakítás nélkül, csak úgy komótosan, önálló rövidke énekfoszlányokkal fűszerezve; különböző variációkat hallat, de sajátságosan ismételgethet egyetlen motívumot is; például az egyik madár az énekét leggyakrabban egy „szíí-viri-csí-vúú” motívummal vezeti be, majd 3-4 újabb tétellel folytatja azt, míg egy másik pedig többször ismétel egy „szíí-szíí-szuvéjó-tyiuúp, szuvéjó-tyiuúp” dallamot egy hosszabb ének részeként. Egyes dalok harmonikus trillákkal és csicsergésekkel vannak díszítve, másokból pedig ez hiányzik. Ritkábban énekelnek folytonosan, de énekük hosszabban hallható, mint más csicsörkék esetében. Általában csak a hím énekesmadarak énekelnek, de a mozambiki csicsörke tojók is hangicsálnak, de a repertoárjuk csak egy-két motívumból áll.
Fő táplálékát a természetben a kisebb magvak teszik ki; de ezenfelül virágszirmokat, gyümölcsöket, kisebb levelek, nektárt is fogyasztanak, továbbá megeszik a légy lárvákat, levéltetveket és a kisebb hernyókat. A fiókákat termeszekkel, szöcskékkel valamint tekintélyes mennyiségű maggal etetik.
[[Fájl:3hetes Serinus mozambicus fióka.JPG‎‎|thumb|left|250px]]
A mozambiki csicsörkék magevő madarak, ami azt jelenti, hogy táplálékuk alapját különböző magvak jelentik (fogságban: kölesfélék, fénymag, muharmag). Azonban a madarak igényelnek ezeken kívül olajos magvakat is (fogságban: négermag, kender). Standard kanári és pinty magkeverék adható nekik egy-egy arányban összekeverve szélesebb etetőtálkában tálalva, hogy jobban tudjanak a magok közt válogatni. Ezt érdemes kiegészíteni még egy kis kendermaggal és négermaggal (ezekkel csínján kell bánni, mert szinte habzsolják és mivel ezek olajos magvak, könnyen elhízhatnak tőle a madaraink), muharmaggal valamint egy kis étkezési mákkal. A fürtös kölest is nagyon szeretik. Kapjanak még alma-, kígyóuborka szeletet, édes paprikacsumát, saláta-, tyúkhúr-, gyermekláncfű levelet. A különböző gaznövények bugáiban lévő félérett magokat is nagyon kedvelik (pl.: útifüvek, disznóparéj stb.). A tojásos lágyeleséget is adjunk nekik, amely általában főtt tojásból és egzótás granulált lágyeleségből áll egy kis mézzel és szépiareszelékkel megfűszerezve. A csíráztatott pintymagkeveréket is szeretik.
[[Fájl:Hét napos fiókák.JPG‎‎‎|thumb|left|250px]]
 
== Tenyésztése ==
Tenyésztésükhöz először is természetesen nélkülözhetetlen egy összehangolt 1-8 éves pár. A természetben nyitott fészekben költenek a mozambiki csicsörkék. A fészket a hím és a tojó egyaránt építik. Általában 1-4 (átlag 3) tojásból áll egy fészekalj.
[[Fájl:Hét napos fiókák.JPG‎‎‎|thumb|left|250px]]
Egymást követő napokon jelennek meg a tojások, melyek tojásdad alakúak, enyhén fényes felületűek; tiszta fehér, szürkésfehér, kékesfehér vagy halvány krémszínűek, folttalanok vagy apró narancsos barna vagy sötétbarna pöttyökkel enyhén pettyezettek, a tompább végeiken elmosódott, halványlila héjfoltok lehetnek Az inkubációs idő 13-14 nap. A fészket a tojó üli, de a fiókanevelésbe a hím is aktívan kiveszi a részét.
A fiókák 16-21 napos korukban hagyják el a fészket. Ezután még körülbelül két hétig etetik a szülők őket, de ezalatt már rálépnek az önállósodás útjára. Mesterséges körülmények között a kevés fészekanyaggal előbélelt, nyitott kanári fészekkosarakat előszeretettel igénybe veszik. Fészekanyagként fűszénát és kis papírvatta- vagy papírzsebkendő darabkákat kínálhatunk fel nekik és némi lószőrt. A költési időszak kezdetén gyakrabban kapjanak tojásos lágyeleséget, zöldeleséget és csíráztatott magokat. A tojásrakáshoz elengedhetetlen a szépiaváz, a fiókaneveléshez pedig a lisztkukacok, amelyekből naponta több mint egy tucatot is elfogyaszthatnak.
50

szerkesztés

Navigációs menü