„Morgoth” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
24 bájt hozzáadva ,  12 évvel ezelőtt
a
kisebb formai javítások
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
a (kisebb formai javítások)
a (kisebb formai javítások)
== A Beleriandi Háborúk ==
 
{{Bővebben|Beleriandi Háborúk}}
 
Hat nagy csatát vívtak a tündék Morgoth ellen Beleriandban, bár ebből a visszatért noldák csak négyben vettek részt. Bár néha kisebb-nagyobb diadalokat arattak Morgoth seregei fölött, hosszú távon a Sötét Úr ereje mindig nagyobbnak bizonyult, és az Első Kor végére alig maradt szabad birodalom Beleriandban. Az egyetlen tényleges és maradandó siker a tünde Lúthien és a halandó Beren nevéhez fűződik, akik hihetetlen nehézségek és borzalmak között elragadtak egy szilmarilt Morgoth koronájából. Ezzel a szilmarillal hajózott nyugatra jóval később Eärendil, hogy segítségül hívja a valákat Morgoth ellen. Ez volt az ''Izzó Harag Háborúja'', amikor [[Eönwë]] vezetésével a valák seregei átkeltek a tengeren, és végül megdöntötték Angband hatalmát.
=== Szauron ===
 
{{Bővebben|Szauron}}
 
Legnagyobb hatalmú szolgája, akit a tündék Kegyetlen Gorthaurként emlegetnek, egykor Aulë maiája volt. Fő befolyási területe a megtévesztés, az ármány és a nekromancia volt; ő volt a váltott farkasok ura is. Morgoth bukása után maga is Sötét Úrnak nevezte magát, immár csak saját magát szolgálva, és követte parancsolója útját a pusztulásba is.
=== Balrogok ===
 
{{Bővebben|Balrog}}
 
Ezeknek a kisebb hatalmú maiáknak a neve sindarin nyelven annyit tesz: „a rettenet démona” („demon of terror”, quenyául: ''valarauko'').
=== Orkok ===
 
{{Bővebben|Orkok}}
 
A tündék nem tudják, honnan származnak ezek a lények. Sokan úgy vélik, Melkor még a tündék ébredésének idején fogott el közülük néhányat, és rontotta, gyalázta őket szörnyeteggé. Ami biztos, hogy tömegesen éltek Angband tárnáiban, urukat félik és gyűlölik, bukása után pedig vagy saját szakállukra raboltak-gyilkoltak, vagy Morgoth korábbi szolgáihoz álltak.
131 512

szerkesztés

Navigációs menü