„Arab filozófia” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
kisebb formai javítások
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
a (kisebb formai javítások)
 
== A szúfizmus ==
{{Bővebben|Szúfizmus}}
A legnagyobb hatás, amit az újplatonizmus az iszlámra tett, az a [[szúfizmus]]. A szúfizmus az alapjait azon újplatonikus tanból meríti mely szerint az érzéki világ lényegtelen, és csak az isteni valóság visszatükröződése. Céljuk az istenitől eltávolodott anyag legyőzése, és a lélek újraegyesítése az Istennel, aszkézis és eksztázis útján.
 
=== Al-Ghazali ===
[[Al-Ghazáli]] (kb. 1058–1111) a filozófia határait próbálta kimutatni a vallással kapcsolatban. A filozófusok ellentmondásai ''(Tahāfut alfalāsifa)'' – vagy héber és latin fordításának ismertebb címével: ''destructio philosophorum'' – az arisztotelészi iskola metafizikai, természettani és pszichológiai kérdéseinek hiányosságait és tévedéseit próbálta bizonyítani.
 
Al-Ghazali a filozófia ellen: "A vallás nagyobb kárt szenved azoktól, akik más utakon járva támogatják, mint azoktól, akik a vallás útjain haladva támadják". Különösen három filozófiai tant támad: a világ örökkévalóságáról szóló tant, a halál utáni élet tanát és a feltámadás és végső ítélet tanát.
 
 
== Forrás ==
* [http://mek.oszk.hu/03400/03418/03418.htm#17 Arab filozófia (szöveggyűjtemény)]
{{filozófia}}
{{csonk-dátum|csonk-fil|2006 szeptemberéből}}
 
{{Link FA|ar}}
 
[[en:Islamic philosophy]]
[[ar:فلسفة إسلامية]]
131 512

szerkesztés

Navigációs menü