„Élő heraldika” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Szegedi László (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Címke: HTML-sortörés
aNincs szerkesztési összefoglaló
9. sor: 9. sor:
<!-- A CÍMERDOBOZ VÉGE -->
<!-- A CÍMERDOBOZ VÉGE -->


A címerhasználat három korszakra osztható.: 1. a címerhasználat kialakulása (kb. a 12. századtól a 13. század végéig), amikor csak a pajzson látható jelképek alkották a címert. 2. A pajzs és annak díszei jellemezték a címerhasználatot (kb. a 13. századtól a 15. század végéig). Ebben a korszakban a ténylegesen használt [[pajzs]] heraldikai jelképpé vált, de a [[lovagi torna|lovagi tornákon]] és a csatában még mindig használtak címeres pajzsot. 3. A heraldikai jelképpé vált pajzsot már nem használták a csatában (a 15. század végétől). Ez már az ún. hanyatló vagy [[holt heraldika]] korszaka.
A címerhasználat három korszakra osztható. 1. A címerhasználat kialakulása (körülbelül a 12. századtól a 13. század végéig), amikor csak a pajzson látható jelképek alkották a címert. 2. A pajzs és annak díszei jellemezték a címerhasználatot (kb. a 13. századtól a 15. század végéig). Ebben a korszakban a ténylegesen használt [[pajzs]] heraldikai jelképpé vált, de a [[lovagi torna|lovagi tornákon]] és a csatában még mindig használtak címeres pajzsot. 3. A heraldikai jelképpé vált pajzsot már nem használták a csatában (a 15. század végétől). Ez már az úgynevezett [[hanyatló heraldika|hanyatló]] vagy holt heraldika korszaka.


<gallery perrow="6">
<gallery perrow="6">
21. sor: 21. sor:


==Irodalom==
==Irodalom==
*[[Csoma József]]: ''A magyar heraldika korszakai''. 1913

[[Csoma József]]: ''A magyar heraldika korszakai''. 1913


== Lásd még==
== Lásd még==
*[[Heraldika]]
*[[Hanyatló heraldika]]


[[holt heraldika]], [[heraldika]]
==Külső hivatkozások==
==Külső hivatkozások==
*[ http://www.reneszansziwiw.hu/entity/324/datapage Báthory-család címere ], reneszansziwiw.hu
*[http://www.reneszansziwiw.hu/entity/324/datapage A Báthory család címere]


[[Kategória:Heraldika|Elo]]
[[Kategória:Heraldika|Elo~]]


[[en:Hungarian heraldry]]
[[en:Hungarian heraldry]]

A lap 2010. augusztus 27., 07:14-kori változata

Az élő heraldika (klasszikus heraldika, de: lebenden Heraldik) a címerhasználatnak az a korszaka, amikor a címereket a pajzson, a sisakdíszen, a lótakarón stb. még ténylegesen is használták a csatában, így annak védelmi, használati és jelképi funkciója is volt. Magyarországon az élő heraldika korát 1526-ig szokás vezetni.

Névváltozatok: a czímer fénykora (Bárczay 4.)

Rövidítések

A címerhasználat három korszakra osztható. 1. A címerhasználat kialakulása (körülbelül a 12. századtól a 13. század végéig), amikor csak a pajzson látható jelképek alkották a címert. 2. A pajzs és annak díszei jellemezték a címerhasználatot (kb. a 13. századtól a 15. század végéig). Ebben a korszakban a ténylegesen használt pajzs heraldikai jelképpé vált, de a lovagi tornákon és a csatában még mindig használtak címeres pajzsot. 3. A heraldikai jelképpé vált pajzsot már nem használták a csatában (a 15. század végétől). Ez már az úgynevezett hanyatló vagy holt heraldika korszaka.

Irodalom

Lásd még

Külső hivatkozások