„Szénásfalu” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
kisebb formai javítások
a (Bot: következő hozzáadása: war:Bzenica)
a (kisebb formai javítások)
| szélességi fok = 48
}}
'''Szénásfalu''' ({{ny-sk|Bzenica}}) község [[Szlovákia|Szlovákiában]], a [[Besztercebányai kerület]]ben, a [[Garamszentkereszti járás]]ban.
 
== Fekvése ==
[[Garamszentkereszt]]től 13 km-re délnyugatra a [[Garam]] bal partján fekszik, [[Bükköskút]] tartozik hozzá.
 
== Története ==
A korabeli feljegyzések [[1075]]-ben egy ''"Gonzucha"'' nevű települést említenek ezen a területen. [[1124]]-ben egy oklevélben ''"Boznica"'' alakban említenek itt egy falut.
A mai települést hitelt érdemlő forrás [[1326]]-ban ''"Bezenche"'' alakban említi először egy birtokvita kapcsán, mely a helyi nemesek és [[Léva]] várának kapitánya között robbant ki. A [[15. század]]ban a revistyei uradalomhoz tartozott, majd [[1536]]-tól Besztercebánya város, a Dóczy család és Zobonyi István voltak a főbb birtokosai. [[1601]]-től a saskői váruradalom része. 1601-ben 70 háza volt. Az [[1715]]-ös adóösszeírásban bányászokat, kézműveseket és kereskedőket is említenek a faluban. [[1720]]-ban 37 adózója volt a településnek. [[1828]]-ban 84 házában 560 lakos élt, akik főként mezőgazdasággal foglalkoztak.
 
Vályi András szerint ''"SZÉNÁSFALU. Szenicz, Breznicza. Tót falu Bars Várm. földes Ura a’ Selmetzi Bányászi Kamara, lakosai katolikusok, fekszik Garam vize mellett, Geletnekhez nem meszsze, mellynek filiája; határja síkos, fája, legelõje elég van, malma helyben, ’s külömbféle vagyonnyaikat jól eladhattyák."'' <ref>{{Vályi}}</ref>
 
Fényes Elek szerint ''"Szénásfalu, (Szenicze), tót f., Bars vmegyében, Geletnekhez 1 fertály. 560 kath. lak. Erdeje legelõje bõven. Vizi malom a Garan vizén. F. u. Selmecz városa, melly ut. post.
Bars vármegye monográfiájában ''"Szénásfalu, a Garamvölgyben fekvő tót kisközség, 717 róm. kath. vallású lakossal. E község már 1075-ben a szent-benedeki apátság alapítólevelében szerepel Boznica néven, 1256-ban azonban Bors ispán utódait is mint részbirtokosait találjuk említve. Azután egy darabig a revistyei vár tartozéka, de 1508-tól már Selmeczbánya várost uralja. Akkoriban Senicz és Brznicza tót néven is említik az oklevelek. Később, mikor már az erdőkincstár vette át a revistyei várbirtokokat, a Magyary-Kossa családot is a birtokosai között találjuk. 1663-ban a törökök a községet teljesen feldúlták. A mult század elején Szenicze néven szerepel. Mai nevével a Dóczyak birtoklása idejében találkozunk Zenasfa alakban. Kath. temploma nagyon régi építmény, de a török dúlások után teljesen átalakították. A községhez tartozik Záhorcse puszta is, mely hajdan önálló község és szintén Revistye várának tartozéka volt. A községnek van távirója és vasúti állomása, de postája Geletnek."'' <ref>{{Borovszky}} Bars vármegye.</ref>
 
[[1910]]-ben 867, túlnyomórészt szlovák lakosa volt. A [[trianoni békeszerződés]]ig [[Bars vármegye]] [[Garamszentkereszti járás]]ához tartozott.
 
[[2001]]-ben 549 lakosából 547 szlovák volt.
 
== Nevezetességei ==
* Szent Erzsébet tiszteletére szentelt római katolikus temploma [[1939]]-ben épült a régi [[13. század]]i templom helyén.
* Andrej Kmeť emlékház.
 
== Híres szülöttei ==
Itt született [[Andrej Kmeť]] (1841. november 19. – 1908. február 16.) szlovák régész, geológus, mineralógus, botanikus, etnográfus és katolikus pap.
 
== Külső hivatkozások ==
* [http://www.bzenica.sk/ Hivatalos oldal]
* [http://www.e-obce.sk/obec/bzenica/bzenica.html E-obce.sk]
* [http://www.obce.info/?make=mapa&id=4006&obec=484&pl=obcesk Községinfó]
* [http://mapy.zoznam.sk/index.pl?zoom=6&pos_x=-448644&pos_y=-1249410&size=full&lang=sk&sipka=1&name=Bzenica%2C%20%8Eiar%20nad%20Hronom Szénásfalu Szlovákia térképén]
* [http://www.muzeum.sk/defaulte.php?obj=mesto&ix=bze A község a szlovák múzeumok honlapján]
 
== Jegyzetek ==
{{források}}
 
131 512

szerkesztés

Navigációs menü