„Lendvanemesd” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
kisebb formai javítások
a (kisebb formai javítások)
'''Lendvanemesd''' (korábban ''Nemsócz'', {{ny-sl|Nemčavci}}, [[vend nyelv|vendül]] ''Nemčovci'') ) falu [[Szlovénia|Szlovéniában]], [[Muravidék]]en, [[Pomurska]] régióban. Közigazgatásilag [[Muraszombat]]hoz tartozik.
 
== Fekvése ==
[[Muraszombat]] északi szomszédságában a Lendva bal partján fekszik.
 
== Története ==
[[1365]]-ben Széchy Péter fia Miklós dalmát-horvát bán és testvére Domonkos erdélyi püspök kapták királyi adományul illetve cserében a Borsod vármegyei Éleskőért, Miskolcért és tartozékaikért Felsőlendvát és tartozékait, mint a magban szakadt Amadéfi János birtokát. A település a későbbi századokon át is birtokában maradt a családnak. Az 1366-os beiktatás alkalmával részletesebben kerületenként is felsorolják az ide tartozó birtokokat, melyek között a falu ''"Nempty in districtu Sancti Martini"'' alakban szerepel. <ref>Csánky Dezső:Magyarország történelmi földrajza a Hunyadiak korában. Budapest 1890.</ref> A felsőlendvai uradalom szentmártoni kerületéhez tartozott. A Széchí család fiági kihalása után a Batthány és Szapáry csaldoké lett.
 
Vályi András szerint ''" NEMESÓCZ. Nimcsevczi. Elegyes falu Vas Várm. földes Urai G. Szapári, és G. Battyháni Uraságok, lakosai katolikusok, fekszik Martyántzhoz nem meszsze, és annak filiája, határja hozzá hasonlító."'' <ref>{{Vályi}}</ref>
 
Fényes Elek szerint ''" Nemsócz, vindus falu, Vas vgyében, a muraszombati uradalomban, 36 kath., 99 evang. lak."'' <ref>{{Fényes}}</ref>
[[1910]]-ben 226, túlnyomórészt szlovén lakosa volt. A [[trianoni békeszerződés]]ig [[Vas vármegye]] [[Muraszombati járás]]ához tartozott. [[1919]]-ben átmenetileg a [[Vendvidéki Köztársaság]]hoz tartozott. Még ebben az évben a [[Szerb–Horvát–Szlovén Állam|Szerb–Horvát–Szlovén Királysághoz]] csatolták, ami [[1929]]-től [[Jugoszlávia]] nevet vette fel. [[1941]]-ben átmeneti időre ismét [[Magyarország]]hoz tartozott, de [[1945]] után visszakerült jugoszláv fennhatóság alá. [[1991]] óta a független Szlovénia része. [[2002]]-ben 267 lakosa volt.
 
== Külső hivatkozások ==
* [http://www.murska-sobota.si/ Muraszombat hivatalos honlapja]
* [http://www.s-gms.ms.edus.si/obcina/ Muraszombat község honlapja]
* [http://www.geopedia.si/#T13_L410_F10116392_s14_b4_vF Lendvanemesd Szlovénia térképén]
 
== Jegyzetek ==
<references/>
 
131 512

szerkesztés

Navigációs menü