„Sablon:Vitrin/5” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a
====[[Enigma (gép)Vaskapu-szoros]] (A kiemelt státuszt megkapta: 2010. 07. 1525.)====
 
[[Fájl:EnigmaDanube near Iron Gate 2006.jpgJPG|150px|jobbra]]
A '''Vaskapu-szoros''' ({{ny-ro|Porţile de Fier}}, {{ny-sr|Đerdapska klisura}}) egy folyami szurdokvölgy a [[Duna|Dunán]], a [[Déli-Kárpátok]] és a [[Szerb-érchegység]] között, [[Szerbia]] és [[Románia]] határán. Ez a [[Kárpát-medence]] legnagyobb részének egyetlen kifolyása a világtenger irányába, a másik két kifolyás a Szurdok-szoros ([[Zsil]] folyó) és a 352-360 méter tengerszint feletti magasságon lévő [[Vöröstoronyi-szoros]] ([[Olt]]). A Vaskapu a [[miocén]] és [[pliocén]] időszakokban létezett [[Pannon-tenger]] megszűnésével párhuzamosan jött létre. A szoros tulajdonképpen egy több szakaszból álló, összesen 134 kilométer hosszú rendszer (''[[Galambóc]]i szurdok'', ''Gospodin Vir'' szurdoka, ''Nagy és Kis Kazán-szoros'', ''Sip-szurdok''). Elnevezése a legtöbb hajózó nép nyelvén is Vaskapu jelentésű.
Az '''Enigma''' titkos üzenetek sifrírozására (titkosítására, [[kriptográfia]]i eljárás kódolására, rejtjelezésére) és desifrírozására (visszafejtésére) használt, [[Németország|német]] gyártmányú, forgótárcsás, elektromechanikus berendezés. Az első Enigmát [[Arthur Scherbius]] [[németek|német]] mérnök fejlesztette ki, az [[első világháború]] végén. Ezt a modellt, illetve változatait, az [[1920-as évek]]től kereskedelmi céllal kezdték el alkalmazni. Alkalmazták már a [[spanyol polgárháború]]ban is, majd a [[második világháború]] kitörése előtt számos ország szolgálatba állította. Többek között a [[Harmadik Birodalom]] is. Az Enigmát használói abszolút biztonságosnak tartották, mivelhogy a géppel kódolt szövegek hagyományos módon megfejthetetlenek voltak. Használói azonban nem számoltak azzal, hogy a gép által generált titkos szöveget egy másik gép segítségével meg lehet fejteni. Az Enigma feltörhetetlennek tartott kódolását az angolok és a franciák kudarcai után először a lengyel Marian Rejewski vezette, kriptográfusokból és más matematikusokból álló csoport törte fel [[1932]]-ben. A lengyelek munkája alapján a későbbi változatokat a Bletchley Parkban állomásozó szövetséges csoport fejtette meg, elektromechanikus-, később elektronikus számítógépek segítségével. [[1940]]-től kezdve a világháború végéig a legtöbb német üzenetet meg tudták fejteni. [[1943]]-ban havonta {{szám|80000}} üzenetet törtek fel, ez mintegy napi 2500 üzenet. A britektől ULTRA kódnevet kapott hírszerzési információkat szigorú titoktartás övezte. Külön csapat gondoskodott „legendák” gyártásáról, más esetekben a megfejtés eredményének ismeretében sem tettek semmit, amitől az ellenség gyanút foghatott volna. Az Enigma feltörését az [[1970]]-es évekig titok övezte.
 
Az ókortól, azaz a nagy népmozgások és a folyami hajózás megindulásától kezdve természetes határként működött a Kárpát-medence és a [[Délkelet-Európa|Balkán]] északi része között. A hajózás megkönnyítésére [[Tiberius római császár]] i. sz. 33–34 során a szoros jobb partján egy 210 méter hosszú utat építtetett, ennek segítségével lehetett biztosítani a hajók állati erővel való vontatását a zúgókon keresztül. A római építmények elpusztulása után a középkorban a hajózás gyakorlatilag alig működött. A hajózás biztonságossá tételének, az Al-Duna szabályozásának gondolatát [[Széchenyi István]] vetette fel, s a terveket [[Vásárhelyi Pál]]lal készíttette el. A munkálatokat már 1834-ben elkezdték, de egy év múlva abbahagyták, és csak 1856-ban nyílt lehetőség a folytatásra. A szabályozott szakaszt 1896-ban adták át. Mára állandó vízi út vezet át itt az Északi-tengertől a [[Fekete-tenger]]ig, a [[Rajna–Majna–Duna-csatorna]] révén.
<div align="right">''([[Enigma (gép)|Tovább a szócikkhez]]…)''<!--
 
A Vaskapu-szoros alatti szakaszon két [[vízerőmű]] működik: a ''Vaskapu I'' erőmű 1964 és 1972 között, a ''Vaskapu II'' 1977 és 1984 között épült.
 
<div align="right">''([[Enigma (gép)Vaskapu-szoros|Tovább a szócikkhez]]…)''<!--
EZT ITT A DIVBEN NE CSERÉLJÉTEK LE!!! --></br><small>{{szerkeszt|Sablon:Vitrin/5|frissít}}</small></div>

Navigációs menü