„Milétoszi filozófiai iskola” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
EmausBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő módosítása: ro:Școala milesiană
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
A '''milétoszi iskola''' egy filozófiai iskola.
'''Milétoszi iskola''' az i.e. 5. században a Kis-ázsiai [[Milétosz]]ban működő első görög filozófiai iskola volt.


A [[I. e. 9. század|Kr. e. . IX. század]] és a [[I. e. 6. század|Kr. e. VI. század]] között – főként az írás megjelenésének és elterjedésének köszönhetően – a görög földön jelentős változás megy végbe: a zárt, hagyományos társadalom átalakul nyitott társadalommá, az új értékek a régiek helyébe léptek. A mítoszból a filozófiába való átmenet e változás velejárója és következménye , amely inkább politikai, társadalmi és vallásos természetű volt. A polisz kialakulása és fejlődése átalakította korábbi arisztokratikus szerkezetű társadalom [[hésziodosz]]i nézeteit, a régi isteneket és hősöket nagyrészt idejétmúlttá tette. E változások főként Ióniában, azon belül [[Milétosz]]ban voltak megfigyelhetők .
A [[I. e. 9. század|Kr. e. . IX. század]] és a [[I. e. 6. század|Kr. e. VI. század]] között – főként az írás megjelenésének és elterjedésének köszönhetően – a görög földön jelentős változás megy végbe: a zárt, hagyományos társadalom átalakul nyitott társadalommá, az új értékek a régiek helyébe léptek. A mítoszból a filozófiába való átmenet e változás velejárója és következménye , amely inkább politikai, társadalmi és vallásos természetű volt. A polisz kialakulása és fejlődése átalakította korábbi arisztokratikus szerkezetű társadalom [[hésziodosz]]i nézeteit, a régi isteneket és hősöket nagyrészt idejétmúlttá tette. E változások főként Ióniában, azon belül Milétoszban voltak megfigyelhetők .


== Milétoszi természetfilozófusok ==
== Milétoszi természetfilozófusok ==

A lap 2010. augusztus 10., 14:14-kori változata

Milétoszi iskola az i.e. 5. században a Kis-ázsiai Milétoszban működő első görög filozófiai iskola volt.

A Kr. e. . IX. század és a Kr. e. VI. század között – főként az írás megjelenésének és elterjedésének köszönhetően – a görög földön jelentős változás megy végbe: a zárt, hagyományos társadalom átalakul nyitott társadalommá, az új értékek a régiek helyébe léptek. A mítoszból a filozófiába való átmenet e változás velejárója és következménye , amely inkább politikai, társadalmi és vallásos természetű volt. A polisz kialakulása és fejlődése átalakította korábbi arisztokratikus szerkezetű társadalom hésziodoszi nézeteit, a régi isteneket és hősöket nagyrészt idejétmúlttá tette. E változások főként Ióniában, azon belül Milétoszban voltak megfigyelhetők .

Milétoszi természetfilozófusok

Az első nagy milétoszi gondolkodók: Thalész, Anaximandrosz és Anaximenész voltak. Mindhármuk gondolkodását egy egyedüli ősi anyagi elem feltételezése határozta meg. Ez az elmélet valójában a hésziodoszi theogónia továbbgondolása volt.

Ugyancsak a milétoszi természetfilozófusokhoz sorolható Xenophanész is, ő azonban a nyugati görög világba vándorolt és ott is tevékenykedett.

Lásd még

Irodalom

  • G. S. Kirk, J. E. Raven, M. Schofield: A preszókratikus filozófusok (ford.Cziszter Kálmán és Steiger Kornél), Atlantisz Könyvkiadó, 1998.
  • Luciano de Crescenzo: Görög filozófia 1. Tercium Kiadó 1995.