„Tripoliszi Grófság” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a portálsablon
a egyértelműsítés
1. sor: 1. sor:
A '''Tripoli Grófság''' (1109-1289) volt az utolsóként alapított keresztes állam Kis-Ázsiában, mely a mai Észak-[[Libanon]] területén terült el. A grófság magvát adó város, [[Tripoli]], mindmáig létezik. A grófság területét a keresztes hadak 1109-ben szerezték meg, majd Toulouse-i Bertrand vezetése alatt szerveződött meg a grófság, mely a jeruzsálemi király vazallusa lett. A grófság később az [[Antiochiai Fejedelemség]]be tagozódott be a XIII. század folyamán. A Tripoli Grófság 1289-ben esett el a muszlim [[mamelukok]] kardja által.
A '''Tripoli Grófság''' (1109-1289) volt az utolsóként alapított keresztes állam Kis-Ázsiában, mely a mai Észak-[[Libanon]] területén terült el. A grófság magvát adó város, [[Tripoli (Libanon)|Tripoli]], mindmáig létezik. A grófság területét a keresztes hadak 1109-ben szerezték meg, majd Toulouse-i Bertrand vezetése alatt szerveződött meg a grófság, mely a jeruzsálemi király vazallusa lett. A grófság később az [[Antiochiai Fejedelemség]]be tagozódott be a XIII. század folyamán. A Tripoli Grófság 1289-ben esett el a muszlim [[mamelukok]] kardja által.


=== Tripoli Grófság megszületése ===
=== Tripoli Grófság megszületése ===

A lap 2010. augusztus 8., 17:47-kori változata

A Tripoli Grófság (1109-1289) volt az utolsóként alapított keresztes állam Kis-Ázsiában, mely a mai Észak-Libanon területén terült el. A grófság magvát adó város, Tripoli, mindmáig létezik. A grófság területét a keresztes hadak 1109-ben szerezték meg, majd Toulouse-i Bertrand vezetése alatt szerveződött meg a grófság, mely a jeruzsálemi király vazallusa lett. A grófság később az Antiochiai Fejedelemségbe tagozódott be a XIII. század folyamán. A Tripoli Grófság 1289-ben esett el a muszlim mamelukok kardja által.

Tripoli Grófság megszületése

A Tripoli Grófság megszervezése IV. Toulouse-i Raymond ötlete volt, Raymond egyike volt a legbefolyásosabb és legvagyonosabb keresztes vezéreknek, kit az a vágy fűtött, hogy az I. keresztes hadjárat után birtokokat szerezzen magának a Szentföldön. Időközben nyugati urak kezébe került Antiochia, a Jeruzsálemi Királyság, valamint az Edesszai Grófság; Raymond mindösszesen Bizánctól tudott területeket nyerni, azonban azokat bölcsen használva jelentősen megerősítette, s Tripolitól néhány mérföldre várat építtetett. Ezt használta később hídfőként az ostromhoz, minek beteljesültét ő maga már nem láthatta meg, mivel 1105-ben elhunyt, azonban az ostrom folytatódott, majd 1109. július 12-én Tripoli kapitulált. Tripoli területe két részre osztatott, az északi területeket Cardagne grófja, Vilmos kapta, míg a déli területeket Bertrand, Toulouse grófja, Raymond fia kapta.

A Tripoli Grófság megszületésével a Jeruzsálemi Királyság, s így a keresztes államok kiterjesztették fennhatóságukat a Földközi-tenger teljes keleti partvidékére. A jeruzselemi királynak, I. Balduinnak komoly szerepe volt a muszlim védők megtörésében, valamint Bertrand birtokigényének érvényesítésében, ennek okáért a mindenkori tripoli gróf hűséggel tartozott a mindenkori jeruzsálemi királynak, maga a grófság nem lett része a Jeruzsálemi Királyságnak, de annak hűbérese lett.

A grófság területe

A Tripoli gróf uralta a Földközi-tenger partvidékét Maracleától Bejrútig, ereje teljében a grófság határai egészen a Krak des Chevaliers-ig nyúltak be szárazföldre. A grófság területe uradalmakra tagolódott, melyek legtöbbje kikötői központokban létesült.

Vallás

A Tripoli Grófság esetében magától értetődő lenne, hogy a jeruzsálemi pátriárkának legyen vallási tekintetben alárendelve, azonban a valóságban nem így volt, a grófság teljes területe az antiochiai pátriárka fennhatósága alá esett, mely a két állam közti szoros együttműködés ékes példája és bizonyítéka lehet.

A grófság eleste

A grófság eleste elkerülhetetlen volt, a folyamatos harcok, a kellő mennyiségű utánpótlás hiánya, valamint a muszlim nyomás végül megtörte a grófságot. Az egyiptomi szultán, Qalawun, elhatározta, hogy beveszi az utolsó keresztes államot a Szentföldön. Az ostrom 1289 márciusában vette kezdetét, s egyiptomi győzelemmel zárult, ezzel a Tripoli Grófság betagozódott Qalawun birodalmába, s megszűnt létezni.

Források: