„Étvágytalanság” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
INTERWIKI
41. sor: 41. sor:
[[io:Anorexio]]
[[io:Anorexio]]
[[nl:Anorexie]]
[[nl:Anorexie]]
[[pl:Anoreksja]]
[[pt:Anorexia (sintoma)]]
[[pt:Anorexia (sintoma)]]
[[sl:Anoreksija]]
[[sl:Anoreksija]]

A lap 2010. július 24., 16:48-kori változata

Az anorexia szó szerinti jelentése az étvágy elvesztése ("orexis" = vágy, "an-orexis" = vágy elvesztése), étvágytalanság. A köznyelvben egy pszichiátriai betegség, az anorexia nervosa gyakran anorexiaként említik, orvosi szempontból az elnevezés azonban helytelen.

Ennek az evési problémának fő jellemzője, hogy a beteg drasztikus mértékű fogyásra törekszik. Orvosi esetnek tekinthető az, aki legalább 15%-kal könnyebb, mint a legkisebb normális súlya. Az önéheztetéshez gyakran társul kényszeres tornázás is. Mindezek hátterében az áll, hogy az anorexiás személy torzult testképpel rendelkezik, túl kövérnek látja magát.

A betegség nőknél sokkal gyakrabban jelentkezik, mint férfiaknál. A tizenévesektől kezdve egészen negyven éves korig előfordulhat. Felmérések szerint a legtöbb anorexiás fehér, felső közép- vagy felső osztálybeli.

A súlyveszteség mellékhatásai: a fertőzésekre való fogékonyság, a hormonháztartás zavarai, szélsőséges esetekben pedig halált is okozhat.

Okai

Anorexia, azaz étvágytalanság sok betegség tünete lehet, mint például majdnem minden súlyosabb fertőzés, depresszió, daganatos megbetegedések, drogfüggőség, vagy a már említett anorexia nervosa.

Kialakulásában személyiségzavar, szociális és biológiai tényezők is szerepet játszhatnak. Pszichológusok szerint az anorexiás nők nagy része olyan családból származik, ahol magasak velük szemben az elvárások, s teljesítménykényszer nyomása alatt állnak. A táplálék elutasítása így egyfajta lázadás. A társadalmi hatás sem elhanyagolható: a média közvetítésével a soványság divattá, követendő példává vált. A biológiai okok között az egyik hipotézis szerint az hipotalamusz működésében beállt zavar is szerepelhet.

Kezelése

Minden esetben az anorexia kiváltó okát kell kezelni, azaz a fertőzést, a depressziót, a tumort, vagy a pszichés anorexia nervosát.

Irodalom

  • Rita L. Atkinson: Pszichológia. (Bp. : Osiris, 1997), ISBN 963-379-117-0
  • Jim Kirkpatrick: Evészavarok : anorexia nervosa, bulimia, kényszerevés és egyebek. (Debrecen : Hajja, [2004]), ISBN 963-9329-87-8
  • Túry Ferenc: Anorexia - bulimia : az evés zavarai : okok, tünetek ; szövődmények ; férfiak evészavarai ; biológiai, pszichológiai, társadalmi és kulturális tényezők ; kezelési lehetőségek (gyógyszerek, pszichoterápia, önsegítés). ([Budapest] : B+V, [2001]), ISBN 963-7746-51-X

Lásd még

Külső hívatkozások