„Scone-i kő” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Skócia” kategória eltávolítva; „Skócia történelme” kategória hozzáadva (a HotCattel)
a Az Egyesült Királyság történelme” kategória eltávolítva (a HotCattel)
24. sor: 24. sor:
}}
}}


[[Kategória:Az Egyesült Királyság történelme]]
[[Kategória:Híres kövek]]
[[Kategória:Híres kövek]]
[[Kategória:Edinburgh]]
[[Kategória:Edinburgh]]

A lap 2010. július 22., 15:03-kori változata

A scone-i kő (kiejtése: 'szkún'), vagy a Végzet Köve, vagy a Koronázókő az a homokkő, amelyet évszázadokig felhasználtak a skót, majd az angol, majd a brit koronázási szertartásokban. Eredetileg a ma már romos scone-i apátságban őrizték, sokévszázados angliai távollét után 1996. november 30-án az edinburghi várban helyezték el. Skót nemzeti szimbólum, ahogy a magyaroké a Szent Korona.

Ismerik más neveken is: Jákob Párnaköve, Jákob Oszlopköve, vagy Tanist kő. (A Végzet Köve néven a Lia Fáil követ is ismerik.)

A hagyomány szerint a követ eredetileg a bibliai Jákob használta párnának. Az egyik legenda szerint a gaelek ősi Dál Riata királyságának koronázóköve volt ír földön, amit a skóciai Caledonia leigázásakor magukkal vittek. Egy másik legenda szerint Szent Columba utazóoltárja volt skóciai missziója idején. A skót uralkodókat már I. Kennethtől kezdve (847 körül) a kövön ülve koronázták meg. Ebben az időben a kő Scone-ban volt.

A Scone-i kő a koronázószékben a Westminster Apátságban, 1855.

A követ I. Edward angol király 1296-ban hadizsákmányként elvitte és a Westminster-apátságban helyezte el. Itt a koronázási trón (Coronation Chair) vagy Szent Edward széke néven ismert öreg faszék ülőrésze alá illesztették vaspántokkal – ezen a széken koronázták meg az angol királyokat, s ezzel szimbolizálták, hogy ők egyben Skócia királyai is. Van olyan hagyomány, amely szerint nem is az igazi követ vitték el, mert azt a scone-i palota szerzetesei úgy elrejtették, hogy máig sem találják . (Bár időnként visszatér a szóbeszéd, hogy a templomos lovagok birtokába került.)

1328-ban a northamptoni szerződés alapján vissza kellett volna szolgáltatni a követ a skótoknak, valójában azonban erre csak több mint hat évszázaddal később, 1996-ban került sor hivatalosan . (1950-ben skót diákok visszalopták a követ – közben véletlenül két darabra törték – és 1951. április 11-én az arbroathi apátság oltárán helyezték el, de amikor a rendőrség rájött, hol van, visszavitték Westminsterbe.)

Lásd még: Híres kövek listája

Források

  • [1]
  • The Stone of Scone/Destiny (angol nyelven). R.M. Gunn. [2007. február 9-i dátummal az [ eredetiből] archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 17.)