„III. Magnus norvég király” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
12akd (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
12akd (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
30. sor: 30. sor:
'''III. Magnus Olafsson''' vagy '''Csupaszlábú Magnus'''<ref>Melléknevét onnan kapta, hogy gyakran viselt skót szoknyát, ún. ''kil''t (Vö.: '''Magyar Nagylexikon''', 12. kötet, 395. oldal)</ref> ([[norvég nyelv|norvégül]]: ''Magnus Berrføtt''), ([[1073]] – [[1103]]. [[augusztus 24.]]<ref>http://www.snl.no/.nbl_biografi/Magnus_3_Olavsson_Berrf%C3%B8tt/utdypning</ref>) norvég király [[1093]]-tól haláláig.
'''III. Magnus Olafsson''' vagy '''Csupaszlábú Magnus'''<ref>Melléknevét onnan kapta, hogy gyakran viselt skót szoknyát, ún. ''kil''t (Vö.: '''Magyar Nagylexikon''', 12. kötet, 395. oldal)</ref> ([[norvég nyelv|norvégül]]: ''Magnus Berrføtt''), ([[1073]] – [[1103]]. [[augusztus 24.]]<ref>http://www.snl.no/.nbl_biografi/Magnus_3_Olavsson_Berrf%C3%B8tt/utdypning</ref>) norvég király [[1093]]-tól haláláig.


[[III. Olaf norvég király]] törvénytelen fiaként született. Édesapja halála után 20 éves korában lépett a trónra közösen unokatestvérével, Haakon Magnussonnal<ref name=nagylexikon>'''Magyar Nagylexikon''', 12. kötet, 395. oldal</ref>, de az utóbbi a következő évben el is hunyt. Kiterjesztette a norvég uralmat az [[Orkney-szigetek]], a [[Hebridák]] és átmenetileg a [[Man-sziget]] fölött<ref name=nagylexikon />. Orkney hercege [[1468]]-ig elismerte Norvégia fennhatóságát, és a terület egyházszervezetileg a norvég egyház része lett<ref name=nagylexikon />. Magnust a Nyugati-szigetekre vezetett expedíción, [[Írország]]ban ölték meg, amikor élelmet próbált szerezni<ref name=nagylexikon />.
[[III. Olaf norvég király]] törvénytelen fiaként született. Édesapja halála után 20 éves korában lépett a trónra közösen unokatestvérével, Haakon Magnussonnal<ref name=nagylexikon>'''Magyar Nagylexikon''', 12. kötet, 395. oldal</ref>, de az utóbbi a következő évben el is hunyt.
[[1098]]-ban hadjáratot indított a [[Hebridák]]ra, és a [[Man-sziget]]re, amikor pedig a walesiek segítséget kértek tőle a [[normann]]ok ellen, megtámadta [[Anglesey]] szigetét, legyőzte Hugh of Chester és Hugh of Shrewsbury normann earlöket<ref name=uralkodok>'''Uralkodók és dinasztiák''', 439. oldal</ref>. Röviddel trónra lépése után Svédország ellen is támadást indított, de [[1101]]-ben békét kötött [[I. Inge svéd király]], és feleségül vette a leányát<ref name=uralkodok/>. [[1102]]-ben újabb hadjáratot vezetett a Hebridákra, az Orkney-szigetekre és a Man-szigetre<ref name=uralkodok/>. Orkney hercege [[1468]]-ig elismerte Norvégia fennhatóságát, és a terület egyházszervezetileg a norvég egyház része lett<ref name=nagylexikon />. Magnust a Nyugati-szigetekre vezetett expedíción, [[Írország]]ban ölték meg, amikor élelmet próbált szerezni<ref name=nagylexikon /><ref name=uralkodok/>.


==Gyermekei==
==Gyermekei==

A lap 2010. július 13., 10:53-kori változata

III. Magnus
Figyelem! Ez a sablon elavult, csakis a lapok régebbi változatainak helyes megjelenítése érdekében hagytuk meg. Ha egy lap legújabb változatán látod ezt a szöveget, cseréld le a sablont az újabb változatra: {{Uralkodó infobox}}(?)
Norvégia királya
Uralkodása 10931103
Született 1073
Elhunyt 1103. augusztus 24. (30 évesen)
Ulster, Írország
Nyughelye Szent Patrik templom, Downpatrick
Elődje III. Olaf
Utódja I. Eystein, I. Sigurd, (IV.) Olaf
Édesapja III. Olaf
Édesanyja Thora

III. Magnus Olafsson vagy Csupaszlábú Magnus[1] (norvégül: Magnus Berrføtt), (10731103. augusztus 24.[2]) norvég király 1093-tól haláláig.

III. Olaf norvég király törvénytelen fiaként született. Édesapja halála után 20 éves korában lépett a trónra közösen unokatestvérével, Haakon Magnussonnal[3], de az utóbbi a következő évben el is hunyt. 1098-ban hadjáratot indított a Hebridákra, és a Man-szigetre, amikor pedig a walesiek segítséget kértek tőle a normannok ellen, megtámadta Anglesey szigetét, legyőzte Hugh of Chester és Hugh of Shrewsbury normann earlöket[4]. Röviddel trónra lépése után Svédország ellen is támadást indított, de 1101-ben békét kötött I. Inge svéd király, és feleségül vette a leányát[4]. 1102-ben újabb hadjáratot vezetett a Hebridákra, az Orkney-szigetekre és a Man-szigetre[4]. Orkney hercege 1468-ig elismerte Norvégia fennhatóságát, és a terület egyházszervezetileg a norvég egyház része lett[3]. Magnust a Nyugati-szigetekre vezetett expedíción, Írországban ölték meg, amikor élelmet próbált szerezni[3][4].

Gyermekei

Magnus 1101-ben házasodott meg Svédországi Margittal, I. Inge svéd király leányával, de házasságukból nem született gyermek. Magnusnak viszont volt hat törvénytelen gyermeke:

Jegyzetek

  1. Melléknevét onnan kapta, hogy gyakran viselt skót szoknyát, ún. kilt (Vö.: Magyar Nagylexikon, 12. kötet, 395. oldal)
  2. http://www.snl.no/.nbl_biografi/Magnus_3_Olavsson_Berrf%C3%B8tt/utdypning
  3. a b c Magyar Nagylexikon, 12. kötet, 395. oldal
  4. a b c d Uralkodók és dinasztiák, 439. oldal


Előző uralkodó:
{{{előző}}}
Norvégia uralkodója
10931103
1094-ig Haakon Magnussonnal közösen
A Norvég Királyság címere
Következő uralkodó:
{{{következő}}}