„Berényi József (politikus)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
 
15. sor: 15. sor:
[[Alsószeli]]ben él. Nős, két gyermek édesapja.
[[Alsószeli]]ben él. Nős, két gyermek édesapja.


[[Kategória:MKP-tagok]]
[[Kategória:Magyar Koalíció Pártja-tagok]]
[[Kategória:Magyar politológusok]]
[[Kategória:Magyar politológusok]]



A lap 2010. július 11., 01:01-kori változata

Berényi József (akkor Apácaszakállas, ma Ekecs, 1967. június 6. – ) szlovákiai magyar politikus, 2010-től a Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke.

Pályafutása

Pozsonyban érettségizett 1985-ben. Ezután a Comenius Egyetemen magyar-történelem szakos, majd Közép-európai Egyetemen (CEU) politológusi diplomát szerezett. Ezután egy galántai magángimnáziumban lett tanár, valamint a Nyitrai Egyetemen tanársegéd. 1995-ben egy évig a new yorki New School for Social Research tudományos munkatársa volt.

19901992 között Szlovák Nemzeti Tanácsban a Nyilvánosság az Erőszak EllenFüggetlen Magyar Kezdeményezés koalíció (VPN-FMK) képviselője volt. 1998-tól az MKP Országos Elnökségének tagja.

1999-től az Építésügyi Minisztérium tanácsadójaként tevékenykedik, majd a Kormányhivatalban dolgozott mint a régiófejlesztési főosztály vezetője.

2002-től parlamenti képviselő, de mandátumát nem gyakorolta, ugyanis 2002 és 2006 között a Dzurinda-kormány külügyi államtitkára volt. 2006-tól azonban már tényleg képviselő, a szlovák parlament emberi jogi bizottságának elnöke. 2007-től az MKP általános alelnöke.

Miután az MKP kiesett a parlamentből, 2010 júliusában pártja elnöke lett Csáky Pál után. A másik elnökjelölt, Kvarda József a dunaszerdahelyi rendkívüli pártkongresszuson még a választás előtt visszalépett.

Egyebek

Alsószeliben él. Nős, két gyermek édesapja.