„Vlagyiszlav Alekszandrovics Tretyjak” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
HunyadymBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: Portál:Olimpia hozzáadása
82. sor: 82. sor:
* [http://www.1972summitseries.com/tretiak.html Tretyak életrajza és statisztikái az 1972summitseries.com-on]
* [http://www.1972summitseries.com/tretiak.html Tretyak életrajza és statisztikái az 1972summitseries.com-on]
* [http://www.eurohockey.net/players/show_player.cgi?serial=13002 Tretyak statisztikái az eurohockey.net-en]
* [http://www.eurohockey.net/players/show_player.cgi?serial=13002 Tretyak statisztikái az eurohockey.net-en]

{{Portál|Olimpia|}}


{{DEFAULTSORT:Tretyak Vlagyiszlav}}
{{DEFAULTSORT:Tretyak Vlagyiszlav}}

A lap 2010. július 5., 13:30-kori változata

Vlagyiszlav Tretyak
[[Fájl:|250px]]
Teljes névVlagyiszlav Alekszandrovics Tretyak
Születési dátum1952. április 25. (71 éves)
Születési helyOrugyevo, Szovjetunió Szovjetunió
NemzetiségOrosz
Magasság183 cm cm
Testsúly91 kg kg
Csapatadatok
Posztkapus
Mezszám20
Jelenlegi csapatavisszavonult
Korábbi csapataCSZKA Moszkva
NHL-draft138., 1983, Montreal Canadiens
Válogatottság
Válogatott csapatÉvek
Szovjetunió1969-1984
Díjak, elismerések
Olimpiai bajnok: 3

Világbajnok: 10
VB legjobb kapusa: 3
VB All-star: 3
Szovjet MVP: 5

Szovjet All-star: 15
A Wikimédia Commons tartalmaz Vlagyiszlav Alekszandrovics Tretyjak témájú médiaállományokat.

Vlagyiszlav Alekszandrovics Tretyak (oroszul: Владисла́в Алекса́ндрович Третья́к) (Orugyevo, Moszkvai terület, Szovjetunió, 1952. április 25. – ) egykori szovjet jégkorongozó, kapus. Háromszoros olimpiai és tizszeres világbajnok. A jégkorong történetének egyik legjobb kapusa. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség 100 éves évfordulóján megtartott szavazáson beválaszották a 100 év legjobb hat játékosa közé. A Jégkorong Hírességek Csarnokának tagja, az Orosz Jégkorong Szövetség elnöke.

A kezdeti évek

Tretyak édesanyja középiskolai testneveléstanár, apja orosz irodalomtanár volt. A gyermek Tretyak kezdetben testvéreihez hasonlóan úszott, de kiemelkedett több sportban is. Később, mint sok vele hasonló korú szovjet gyermek, ő is jégkorongozni kezdett. Tizenegy évesen került a CSZKA Moszkva jégkorongcsapatához. Első edzője Vitalij Erfilov volt.

A pályafutás

Annak ellenére, hogy Tretyak 11 éves kora előtt nem szerepelt jégkorongmérkőzésen, már 1971-ben ismert játékos volt a Szovjetunióban, amikor a szovjet bajnokság első all-star csapatába került. A következő évben már a téli olimpián szerepelhetett hazája válogatottjában, ahol aranyérmet szerzett.

Tretyak a nemzetközi jégkorongéletben ismerté az 1972 szeptemberében rendezett Summit Series, kanadai profik-szovjet mérkőzéssorozaton nyújtott kiváló teljesítményével vált. Tretyakot remek teljesítménye után több NHL-es csapat is szerette volna megszerezni, végül a Montreal Canadiens 1983-ban draftolta, de a szovjet vezetés megakadályozta a kapus tengerentúlra való igazolását.

Tretyak a szovjet együttes egyik sztárjaként segítette csapatát aranyéremhez 1976-ban és 1984-ben a téli olimpián és az 1981-es Kanada Kupán, további tíz világbajnoki és kilenc Európa-bajnoki cím birtokosa.

Az 1980. évi téli olimpiai játékok jégkorongtornáján, melyet az amerikaiak csak csoda a jégen (miracle on ice) neveznek, Tretyak egy biztosnak hitt aranytól esett el. A kapust Viktor Tyihonov edző lecserélte az USA elleni mérkőzésen, amely a játékosok elmondása szerint a mérkőzés fordulópontjának bizonyult. A szovjetek 4-3-as vereségükkel csak második helyen végeztek.

Bár csak 32 éves volt és bizonyára még több éven át képes lett volna a világszínvonalú játékra, de 1984-ben Tretyak visszavonult a jégkorongtól.

A visszavonulás után

Tretyak felesége, Tatyana, orosz irodalom tanár. Gyermekeik Dimitrij fogorvos, Irina pedig ügyvéd. Unokája Makszim, akiről Tretyak reméli, hogy egyszer majd a nyomdokaiba léphet jégkorongozóként.

1990-ben Mike Keenan a Chicago Blackhawks edzője felkérte, hogy kapusedzőként segítse munkáját. Az évek során Tretyak olyan kapusokat edzett, mint Ed Belfour, Dominik Hašek, Jocelyn Thibault és Martin Brodeur. Jelenleg Tretyak kapus tanácsadó a Chicagonál

Tretyakot a szovjet érában kitüntették a Lenin-renddel és a és a Munka vörös zászlaja érdemrenddel. 1989-ben első szovjet játékosként beválasztották a Jégkorong Hírességek Csarnokába. 2000-ben a XX. század legjobb orosz játékosának választották. 2003-ban az egységes Oroszország párt jelöltjeként az Állami Dumaban a Szaratovi terület képviselője lett. Elnöke lett a Duma Sport és Ifjúsági Bizottságának. Mindeközben folytatta a jégkorong szakoktatást Észak-Amerikában és Oroszországban.

2006. április 25-én az orosz jégkorong szövetség elnökének választották 93 szavazattal és három tartózkodással.

Elismerései

  • 1971 és 1984 között 14 alkalommal beszavazták a szovjet bajnokság legjobb csapatába.
  • 13 szovjet bajnoki cím birtokosa a CSZKA Moszkva csapatával.
  • 5 alkalommal a bajnokság legjobb játékosának választották.
  • 1978-ban Lenin-renddel tüntették ki.
  • Az első olyan játékos aki annak ellenére, hogy nem szerepelt Észak-Amerikában, mégis beválasztottták a Jégkorong Hírességek Csarnokába

Külső hivatkozások

Commons:Category:Vladislav Aleksandrovich Tretiak
A Wikimédia Commons tartalmaz Vlagyiszlav Alekszandrovics Tretyjak témájú médiaállományokat.