„Aargau kanton” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
kisebb formai javítások
a (Bot: következő hozzáadása: lmo:Canton Argovia)
a (kisebb formai javítások)
 
== Fekvése ==
Északon [[Németország]] és Basel-Land félkanton, nyugaton [[Solothurn]] és [[Bern]], délen [[Luzern]], keleten [[Zürich]] és Zug kantonok határolják. Területe 1404 km². Székhelye: [[Aarau]].
 
== Földrajz ==
Nagyobb része a svájci fennsíkhoz tartozik, de a Jura vidékre is kiterjed, melyet az [[Aare]] nyugati (Frickthal) és keleti (Badeni grófság) részre oszt. A lapályos vidéket apró, az Aareba siető folyók szeldelik darabokra (Unteraargau).
 
== Történelem ==
Az i. e. 1. században helvétek telepedtek le itt. Az i. sz. 1. században ''Vindonissa'' központtal római légiók állomásoztak a területen. Az [[alemannok]] az 5. században szállták meg, a 6. századtól a [[Frank Birodalom]] része lett.
 
Aargau eredetileg ős alemann grófság volt, mely a [[Lenzburg]] grófi ház kihalása után [[1173]]-ban a [[Habsburgok]] kezére jutott, míg a szövetséges kantonok ([[Bern]], [[Solothurn]], [[Luzern]]) [[1415]]-ben [[Luxemburgi Zsigmond]] császár és a [[konstanzi zsinat]] biztatására Frigyes hercegtől elvették és saját birtokukba vették. Az [[1798]]-as forradalom azonban neki is visszaadta függetlenségét.
 
Itt alakult meg a 18. század végén a [[Helvét Köztársaság]]. [[Napóleon]] döntésével pedig [[1803]]-ban jött létre a kanton. [[1831]]. [[április 15.|április 15-én]] kapta demokratikus szervezetét. Azután [[vallásháború]] dúlt a kis kantonban, míg a [[1852]]. [[február]] 22-én az alkotmányrevízió a vallást is teljesen szabaddá tette. [[1863]]-ban a zsidókat emancipálták.
 
A kanton 2003-ban ünnepelte 200. születésnapját.
{{commons|Aargau}}
 
{{Sablon:Svájci kantonok}}
 
[[Kategória:Svájc közigazgatása]]
131 512

szerkesztés

Navigációs menü