„Babakocsi” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
BOTijo (vitalap | szerkesztései)
a BOT - Adding link to Commons: Baby car
Luckas-bot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: no:Barnevogn
49. sor: 49. sor:
[[ja:乳母車]]
[[ja:乳母車]]
[[nl:Kinderwagen]]
[[nl:Kinderwagen]]
[[no:Barnevogn]]
[[pl:Wózek dziecięcy]]
[[pl:Wózek dziecięcy]]
[[pt:Carrinho de bebê]]
[[pt:Carrinho de bebê]]

A lap 2010. június 26., 02:33-kori változata

A babakocsi kisgyermek szállítására alkalmas eszköz. Két leggyakoribb fajtája a még csak feküdni képes csecsemőknél használt fekvőbabakocsi, illetve a már ülni képes gyermek használta ülő babakocsi. Mindkettő létezik ikergyermekek számára készült kivitelben is.

Kialakulása

Közlekedés

A gyermek kényelme szempontjából is igen fontos, hogy milyen a babakocsi kereke és felfüggesztése. Vannak, akik a nagy kerekű babakocsikra esküsznek, hiszen ez nehezebben akad el. Léteznek három és négykerekű típusok, illetve felfújható, vagy szilárd kerekes kocsik is. A nagy, felfújható kerék, főleg rossz útviszonyok esetén, például macskaköves utcában nagyon hasznos, ugyanakkor a nagyobb kerekek nehezebbé teszik a kocsit.

A modern babakocsikat a gyártók sokféle lengéscsillapító rendszerrel látják el, például a vázon is találhatók rugók. Szintén fontos, hogy a babakocsi kerekei forgathatók legyenek, illetve a biztonság szempontjából elengedhetetlen, hogy a kerekeket fékezni, illetve álló helyzetben rögzíteni lehessen, akár külön-külön is.

Közlekedés szempontjából talán a legfontosabb tényező a babakocsi tömege, hiszen (főleg Budapesten) elég sokat kell emelgetni őket. Egy átlagos babakocsi súlya 10 kg körül mozog, de egy többfunkciós babakocsi 15 kg-ot is nyomhat. A gyártók ezt egyre könnyebb anyagok használatával próbálják csökkenteni. Mikor a babakocsik tömegéről beszélünk, fontos megemlíteni, hogy kocsi tömegéhez még hozzájön a baba súlya is. Egy 15 kg-os kocsit például magában is elég nehéz emelgetni, de ehhez még hozzájön a gyermek is, aki idővel egyre nehezebb lesz.

Meddig használható?

A babakocsik közül vannak olyanok, amelyeket direkt újszülöttek számára terveztek, ezekben a "mély" babakocsikban a baba fekvő helyzetben utazik. Az ilyen babakocsikat általában 10-12 hónapos korig érdemes használni, amíg megtanul a baba ülni, utána a legtöbben sport babakocsira váltanak. A sport babakocsikban ülő helyzetben utazik a baba. Ezek általában egyszerűbben irányíthatók, és könnyebbek is, így közlekedni is könnyebb velük.

Sok olyan babakocsi is kapható, amely mindkét célnak eleget tesz. Ezek az átalakítható kocsik kétségkívül drágábbak, ugyanakkor hosszú távon mégis megéri inkább ilyet választani. Léteznek kétfunkciós babakocsik, melyek a mély és a sport kocsik egyszerre, és léteznek három, illetve négy funkciós változatok is, melyeket mózeskosárnak és autós gyerekülésnek is lehet használni. A sok funkciónak persze ára van: ezek a babakocsik általában nehezebbek.

Kaphatók direkt sportoláshoz kifejlesztett, cross babakocsik is. Manapság egyre népszerűbb a babákkal közös sportolás, kocogás. Az ilyen babakocsik jellemzően három kerekesek, és valamivel jobb rugózással rendelkeznek, viszont drágábbak is.

Kényelmes és praktikus

A kényelem szempontjából arra kell figyelni, hogy dönthető legyen a babakocsi háttámlája. A jobb babakocsik ma már 5-6 állítható pozícióval is rendelkeznek.

A legtöbb sport babakocsi összecsukható. Megkülönböztetünk lapra és esernyő alakúra csukódó típusokat. Vásárláskor érdemes arra is figyelni, hogy a babakocsi biztosan beférjen a kocsi csomagtartójába.

Praktikus kiegészítő a babakocsi aljában található kosár, bevásárló háló, vagy pelenkázó táska. A sport babakocsikon sokszor italtartós tálcát is találunk. A különböző babakocsira szerelhető játékok elviselhetőbbé teszik a babák számára az unalmas utazásokat. A tisztításban sokat segít a cserélhető huzat.

Árnyékolás

Főleg nyáron, vagy esős időben fontos, hogy megóvjuk a babát az időjárás kellemetlenségeitől. Sok babakocsi lehajtható árnyékolóval rendelkezik, míg másokra kis napernyőt lehet szerelni. Mindkét megoldás jó, csak arra kell figyelni, hogy nyáron eléggé szellőzzön a babakocsi, és azért legyen valamilyen kémlelőnyílás, ahol a kicsi kilát. A szellőzést segíti, ha a baba nem fekszik nagyon mélyen. A divatos műbőr bevonat sajnos nem szellőzik olyan jól, mint amilyen jól néz ki, ezért ezt érdemes inkább mellőzni.

Biztonság

A fékezésen kívül a másik hasznos biztonsági eszköz az öv. Ez annál jobb, minél több ponton rögzíti a babát, az ötpontos a legbiztonságosabb.

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Babakocsi témájú médiaállományokat.