„Szerkesztő:Bennó/Címleírás” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kieg.
(Tovább)
(Kieg.)
*Helyzete: A közreműködők felsorolása az esetek döntő többségében a cím és a kiadási adatok között található. Egyes szerkesztők gyakorlatában, gyűjteményes kötetek esetében bizonyos tekintetben rendhagyó a főszerkesztő(k) vagy szerkesztő(k) kezelése, amennyiben ezek a szerző helyére, azaz a címleírás elejére kerülhetnek a szükséges jelölésekkel (főszerk., szerk.). Ha azonban van szerző, a szerkesztő(k) továbbra is a közreműködők felsorolásában kapnak helyet.
*Formátuma: A szerzőségi közlésre vonatkozó követelmények itt is meghatározóak: az eredeti névforma és névsorrend követése stb. A közreműködői minőség jelölésekor a címnegyedíven található információk átvétele elvárható (azaz ha ''sajtó alá rendezte'' szerepel a könyvben, nem illik spórolásból ''szerk.'' jelölést alkalmazni a címleírásban sem). A közreműködői minőség általában rövidített formában (főszerk., szerk., összeáll., uszó, ill., ford. stb.) vezeti be a közreműködő nevét.
:Idegen nyelvű könyvek esetében is ragaszkodni kell a közreműködői minőség nyelvi jelöléséhez (ed., réd., Hrsg., toim. stb.).
*Határolójele: Többnyire ponttal lezárt, külön szerkezeti egységet alkot.
*Elemek száma: Több közreműködő esetén általában egy szerkezeti egységet képez a felsorolás, ilyenkor az egyes közreműködőket vesszővel választják el egymástól, bár találkozni ennek ellentétes felfogásával is, amikor minden egyes közreműködő külön funkcionális csoportot alkot (lásd Gyurgyák). Ritkán, de találkozhatni egyszerre alkalmazott kétféle írásellel is (pl. vessző és pontosvessző) az efféle esetekben:

Navigációs menü