„Simonoszeki béke” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
6. sor: 6. sor:


==A szerződés rendelkezései==
==A szerződés rendelkezései==
===Korea átengedése===


Kína elismerte Korea „függetlenségét” és lemondott minden ezzel kapcsolatos korábbi jogáról. Ugyancsak átengedte Japánnak a [[Liaodong-félsziget]]et (akkori nevén ''Liaotung''), a mai Liaoning kínai tartomány egy részét, [[Taiwan]] szigetét és a [[Penghu]] (Pescadores) szigeteket Japánnak.
===Kártérítés===


Kínának emellett 200 millió tael hadi kártérítést kellett fizetnie, valamint a korábban az [[ópiumháború]]k után a nyugati hatalmakkal kötött [[egyenlőtlen szerződés (nemzetközi jog)|egyenlőtlen szerződések]] mintájára egy sor kikötőt és folyót meg kellett nyitnia a japán kereskedők előtt. Ennek nyomán hozhatott létre Japán [[Sanghaj]]ban is területenkívüliséget élvező telepet, úgynevezett koncessziós területet.


==Irodalom==
==Irodalom==

A lap 2010. június 16., 16:04-kori változata

Signing of Treaty of Shimonoseki

A simonoszeki béke (japán nyelven: 下関条約, Shimonoseki Jōyaku, – maguani szerződés) az első japán-kínai háborúnak vetett véget és 1895. április 17-én írták alá.

A háborúban győztes Japán e szerződés révén elérte fő célját, Korea kiszakítását Kína befolyási övezetéből és japán fennhatóság alá helyezését. Emellett Kínának meg kellett nyitnia egy sor területét a japán befolyása előtt és óriási hadisarcot kellett fizetnie.

A szerződés rendelkezései

Kína elismerte Korea „függetlenségét” és lemondott minden ezzel kapcsolatos korábbi jogáról. Ugyancsak átengedte Japánnak a Liaodong-félszigetet (akkori nevén Liaotung), a mai Liaoning kínai tartomány egy részét, Taiwan szigetét és a Penghu (Pescadores) szigeteket Japánnak.

Kínának emellett 200 millió tael hadi kártérítést kellett fizetnie, valamint a korábban az ópiumháborúk után a nyugati hatalmakkal kötött egyenlőtlen szerződések mintájára egy sor kikötőt és folyót meg kellett nyitnia a japán kereskedők előtt. Ennek nyomán hozhatott létre Japán Sanghajban is területenkívüliséget élvező telepet, úgynevezett koncessziós területet.

Irodalom

  • Diplomáciai és nemzetközi jogi lexikon, Akadémiai Kiadó, 1967.