„Anittasz” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a rendez
+ titulus
5. sor: 5. sor:
| képaláírás =A kanisi bronztőr
| képaláírás =A kanisi bronztőr
| ragadványnév =
| ragadványnév =
| titulusai = Nagy Király


| állam =Kusszara
| állam =Kusszara

A lap 2010. június 8., 13:55-kori változata

Anittasz
Nagy Király
A kanisi bronztőr
A kanisi bronztőr

Kusszara királya
Anittaš
Uralkodási ideje
i. e. 1720 körül
ElődjePithanasz
UtódjaPeruvasz vagy Tudhalijasz(?)
Nesza királya
ElődjePithanasz
UtódjaPeruvasz vagy Tudhalijasz(?)
Hattuszasz királya
ElődjePijuszti
UtódjaPeruvasz vagy Tudhalijasz(?)
Kanis és Zalpa királya
Elődjeismeretlen
UtódjaPeruvasz vagy Tudhalijasz(?)
Életrajzi adatok
Születetti. e. 17. század
Elhunyti. e. 1740
NyughelyeKusszara
ÉdesapjaPithanasz
GyermekeiPeruvasz
A Wikimédia Commons tartalmaz Anittasz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Anittasz (mA-ni-it-ta[š]) az egyik legfontosabb protohatti uralkodó. Pithanasz fiaként született Kusszara városában. Folytatta apja harcos politikáját és sorban hódította meg Anatólia városait, Hattuszaszt, Calpát, Kanist. Apja székhelyét elhagyva a korábban elfoglalt Nesza városába tette fővárosát. Ezt az Anittasz kiáltványa (CTH#1) címen ismert dokumentum erősíti meg amelynek 55-56. sora szerint nemcsak átköltözött Neszába, de a korábban éppen általa lerombolt várost újjáépítette, megerősítette, valamint templomot emelt Tarhuntasz viharisten és Siu napisten számára.

Anittasz ismert feliratai – töredékességük ellenére – egyedüliként világítják meg a protohatti kor végének territoriális viszonyait és az események menetét. Ez a körülmény azonban óvatosságra is int egyben, mivel más források nem támasztják alá. Hasonló a helyzet a hettita feliratok megismerése előtti hettita történeti képhez, amelyhez csak II. Ramszesz feliratai szolgáltattak meglehetősen eltorzított alapot. A régészet eredményei szerint az bizonyos, hogy a korban szinte minden nagyobb város elpusztult. Ezek közt volt Calpa, amely sosem kapott többé jelentősebb szerepet a hettita történelemben, és ezek közt volt Hattuszasz is, amelyet Anittasz megátkozott, hogy sose települjön újra.

„Éjszaka rohammal bevettem, és helyére gaznövények magvait vetettem (...) Aki utánam uralkodik majd és Hattuszaszt újra benépesíti, afölött az ég viharistene (Teszub) mondjon ítéletet!”

Ceram, C.W.. A hettiták regénye. Gondolat K. (1964)  i. m. 83. old.

Anittasz halála utánról ismereteink még hézagosabbak, mivel a későbbi korokból nem ismert olyan felirat, amely elmondaná az eseményeket. Több mint egy évszázadnyi ismeretlen kor következik, amely azonban meghatározó jelentőségű volt a további hettita történelemben. Nem tudjuk, hogy a kusszara-neszai királyság volt-e a későbbi hettita királyság magva, vagy valamely más hatalmi góc alakította azt ki. Írásos emlékei Hatti királya elleni hadjáratairól számolnak be.

Lásd még

Hettita uralkodók listája

Forrás


Előző uralkodó:
{{{előző}}}
hettita király
i. e. 18. század
Következő uralkodó:
{{{következő}}}
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap