„Crosby, Stills & Nash (and Young)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
16. sor: 16. sor:
===Megalakulás===
===Megalakulás===


A zenekart [[David Crosby]], [[Stephen Stills]] és [[Graham Nash]] alapította [[1968]]-ban. Előtörténete az [[1960-as évek]] két zenekarához - a [[The Byrds]]höz és a [[The Hollies]]hoz - valamint egy harmadik, a [[Buffalo Springfield]] feloszlásához köthető. A Byrdsben Crosby kapcsolata társaival [[1967]]-ben romlott meg, aminek két oka volt. Az első, hogy a montereyi popfesztiválon Stephen Stills kérésére a távollévő [[Neil Young]] helyett játszott a Buffalo Springfieldben; a második pedig az, hogy "Triad" című dalát a Byrds sem albumon, sem kislemezen nem akarta megjelentetni. Végül 1967 őszén Crosbyt kirúgták a Byrdsből. 1968 elején a Buffalo Springfield személyi problémák miatt feloszlott; miután befejezték utolsó albumuk felvételét, Stephen Stillsnek nem volt munkája. Ő és Crosby egyre gyakrabban találkozott és zenélt együtt, [[Florida|Floridá]]ban pedig megírták a "Wooden Ships" című dalt (ebben [[Paul Kantner]], a [[Jefferson Airplane]] gitárosa is segített). Nash akkor ismerte meg Crosbyt, amikor a Byrds [[1966]]-ban az [[Egyesült Királyság]]ban turnézott. Amikor a Hollies 1968-ban [[Kalifornia|Kaliforniá]]ba utazott, Nash felkereste Crosbyt. Egy partin, amit [[Cass Elliot|Mama Cass]], [[Joni Mitchell]] vagy [[John Sebastian]] házában tartottak (attól függ, hogy ki meséli a történetet), Nash megkérte Stillst és Crosbyt, hogy játsszák el újra Stills "You Don't Have to Cry" című dalát, amit ekkor már velük énekelt. A dolog működött, és rájöttek, hogy valami egészen különlegeset hoztak létre.
[[Kép:CSN album.jpg|thumb|left|''[[Crosby, Stills & Nash (album)|Crosby, Stills & Nash]]'' (1969)]]A zenekart [[David Crosby]], [[Stephen Stills]] és [[Graham Nash]] alapította [[1968]]-ban. Előtörténete az [[1960-as évek]] két zenekarához - a [[The Byrds]]höz és a [[The Hollies]]hoz - valamint egy harmadik, a [[Buffalo Springfield]] feloszlásához köthető. A Byrdsben Crosby kapcsolata társaival [[1967]]-ben romlott meg, aminek két oka volt. Az első, hogy a montereyi popfesztiválon Stephen Stills kérésére a távollévő [[Neil Young]] helyett játszott a Buffalo Springfieldben; a második pedig az, hogy "Triad" című dalát a Byrds sem albumon, sem kislemezen nem akarta megjelentetni. Végül 1967 őszén Crosbyt kirúgták a Byrdsből. 1968 elején a Buffalo Springfield személyi problémák miatt feloszlott; miután befejezték utolsó albumuk felvételét, Stephen Stillsnek nem volt munkája. Ő és Crosby egyre gyakrabban találkozott és zenélt együtt, [[Florida|Floridá]]ban pedig megírták a "Wooden Ships" című dalt (ebben [[Paul Kantner]], a [[Jefferson Airplane]] gitárosa is segített). Nash akkor ismerte meg Crosbyt, amikor a Byrds [[1966]]-ban az [[Egyesült Királyság]]ban turnézott. Amikor a Hollies 1968-ban [[Kalifornia|Kaliforniá]]ba utazott, Nash felkereste Crosbyt. Egy partin, amit [[Cass Elliot|Mama Cass]], [[Joni Mitchell]] vagy [[John Sebastian]] házában tartottak (attól függ, hogy ki meséli a történetet), Nash megkérte Stillst és Crosbyt, hogy játsszák el újra Stills "You Don't Have to Cry" című dalát, amit ekkor már velük énekelt. A dolog működött, és rájöttek, hogy valami egészen különlegeset hoztak létre.


===Neil Young csatlakozása===
===Neil Young csatlakozása===

A lap 2006. augusztus 9., 05:05-kori változata

Crosby, Stills, Nash & Young
Crosby, Stills, Nash & Young, balról jobbra: Dallas Taylor, Graham Nash, David Crosby, Stephen Stills, Neil Young és Greg Reeves
Ország:Amerikai Egyesült Államok
Aktív évek:1968-
Műfaj(ok):Rock
Folk-rock
Kiadó(k):Atlantic Records
Reprise Records
Tagok:David Crosby
Stephen Stills
Graham Nash
Neil Young
Honlap:www.csny.com
www.crosbystillsnash.com

A Crosby, Stills & Nash, vagy amikor Neil Young is csatlakozik hozzájuk, a Crosby, Stills, Nash & Young egy amerikai folk-rock/rock supergroup. A zenekar leginkább egyedi énekhangzásáról és politikus dalszövegeiről ismert. Gyakran sorolják az 1960-as évek ellenkultúrájának azon csoportjába, amit ma woodstocki generáció néven ismerünk. A zenekarra leggyakrabban kezdőbetűivel - CSN vagy CSNY - utalnak. A CSNY az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején azon kevés észak-amerikai zenekar közé tartozott, melynek népszerűsége a Beatleséhez volt hasonló.

Történet

Megalakulás

Fájl:CSN album.jpg
Crosby, Stills & Nash (1969)

A zenekart David Crosby, Stephen Stills és Graham Nash alapította 1968-ban. Előtörténete az 1960-as évek két zenekarához - a The Byrdshöz és a The Hollieshoz - valamint egy harmadik, a Buffalo Springfield feloszlásához köthető. A Byrdsben Crosby kapcsolata társaival 1967-ben romlott meg, aminek két oka volt. Az első, hogy a montereyi popfesztiválon Stephen Stills kérésére a távollévő Neil Young helyett játszott a Buffalo Springfieldben; a második pedig az, hogy "Triad" című dalát a Byrds sem albumon, sem kislemezen nem akarta megjelentetni. Végül 1967 őszén Crosbyt kirúgták a Byrdsből. 1968 elején a Buffalo Springfield személyi problémák miatt feloszlott; miután befejezték utolsó albumuk felvételét, Stephen Stillsnek nem volt munkája. Ő és Crosby egyre gyakrabban találkozott és zenélt együtt, Floridában pedig megírták a "Wooden Ships" című dalt (ebben Paul Kantner, a Jefferson Airplane gitárosa is segített). Nash akkor ismerte meg Crosbyt, amikor a Byrds 1966-ban az Egyesült Királyságban turnézott. Amikor a Hollies 1968-ban Kaliforniába utazott, Nash felkereste Crosbyt. Egy partin, amit Mama Cass, Joni Mitchell vagy John Sebastian házában tartottak (attól függ, hogy ki meséli a történetet), Nash megkérte Stillst és Crosbyt, hogy játsszák el újra Stills "You Don't Have to Cry" című dalát, amit ekkor már velük énekelt. A dolog működött, és rájöttek, hogy valami egészen különlegeset hoztak létre.

Neil Young csatlakozása

Változó felállás

Visszatérés

Érdekességek

Témák

Ismert dalok

Diszkográfia

A *-gal jelölt albumokon Neil Young is szerepel.

Külső hivatkozások