„Frankfurt (Oder)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎Története: belsőhiv jav
a (Bot: következő hozzáadása: is:Frankfurt (Oder))
(→‎Története: belsőhiv jav)
Fekvésénél fogva Odera-Frankfurt már régen fontos átkelőhely volt. [[1226]]-ban alapították. [[1253]]-ban kapta meg a városi jogokat. A [[Hanza-szövetség]] része volt, vásárai korán jelentőssé tették. [[Bajor Lajos]] korában [[II. István lebusi püspök]], a lengyelek segítségével eredménytelenül próbálta meg hatalmát a városra kiterjeszteni. [[1431]]-ben és [[1432]]-ben a [[husziták]] ostromának volt kitéve. A szagani herceg [[1477]]-ben [[I. Mátyás magyar király|Mátyás király]] támogatásával a várost elfoglalta, de a rákövetkező évben azt újra elvesztette.
 
[[1631]]-ben [[II. Gusztáv Adolf]] svéd király]] foglalta el és sarcolta meg. A [[hétéves háború]]ban a város szintén sokat szenvedett. [[1506]]-ban alapított [[egyetem]]ét [[1811]]-ben [[Wrocław|Breslauba]] helyezték át. [[1816]] és [[1945]] között Frankfurt közigazgatási kerület székhelye volt.
 
A [[második világháború]] végétől [[1949]]-ig szovjet megszállás alatt tartották, míg az Odera jobb partján levő városrész ''(Słubice)'' Lengyelországhoz került.

Navigációs menü