„Kötél” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
12 bájt hozzáadva ,  11 évvel ezelőtt
(→‎Külső hivatkozások: Link hozzáadása)
A hagyományos kötelek természetes [[szálasanyag]]okból készülnek, anyaguk leggyakrabban [[kender]], de lehet [[manilakender]], [[pamut]], [[Kókuszpálma|kókuszrost]], [[sisal]] vagy [[juta]] is. Ritkán más szerves szálakat is használnak kötélgyártásra, gyapjút, selymet és emberi hajat. A kötélgyártásban használt mesterséges szálasanyagok közé tartozik a [[polipropilén]], a [[nejlon]], a [[poliészter]], a [[polietilén]] és a [[poliaramid]]ok. Egyes kötelek többféle anyag felhasználásával készülnek.
A kötelek másik nagy csoportját a ''sodronykötelek'' (hétköznapi szóhasználatban ''drótkötelek'') alkotják. A sodronykötelek egy része a hajózásban, [[emelőgép]]eken és [[szállítóberendezés]]ekben teheremelésre és vontatásra szolgál, ezeket futóköteleknek hívják és alapvetően kötéldobokon és kötélkorongokon átvezetve dolgoznak. Más részük tartókötél, ilyeneket használnak a kábelhidaknál, karcsú, magas építmények ([[torony|tornyok]], [[árboc]]ok, [[daru (gép)|daru]]k) tartására.
 
A kötelek felerősítésére sok megoldás született, a hagyományos kötelek rögzítésére és toldására változatos csomókat találtak ki, a sodronyköteleknél pedig ugyanerre a célra kötélszívek, kötélvég-hüvelyek, kötélékek és szorító kengyelek használatosak.

Navigációs menü