„Louis Spohr” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
=== Casseli évek ===
 
Miután visszatért a kontinensre, Hofkapellmeister lett l'Électeura de Hessehesse-Casselcasseli választófejedelem udvarában. A állást jó barátja, Carl Maria von Weber szerezte neki. Spohr ebben a minőségében több zeneszerző műveit is vezényelte. Többek között ekkor ismerkedett meg [[Richard Wagner|Wagner]] zenéjével. A ''Cäcilien-Ver-ein '' kórus vezetőjeként számos régi zeneszerző darabját fedezte fel újra és adatta elő: tanulmányozta [[Johann Sebastian Bach]] műveit, de [[Leonardo Leo]], [[Gregori Allegri]] és [[Antonio Lotti]] számos darabját is felélesztette a tetszhalálból. Emellett részt vett, mint orgonista, a Cassel városában minden télen megrendezett ''kamarazene''i fesztiválon is, ahol számos, akkor már klasszikusnak számító szerző művét adta elő.
 
CasselA hercegénekválasztófejedelem 46. születésnapja alkalmából komponálta Spohr másik jelentős operáját ''Jessonda'' címen. Az opera cselekménye egzotikus színhelyeken játszódik [[India|Indiában]]. A bemutató 1823-ban volt.
 
[[Fájl:Louis spohr 2.jpg|thumb|right|180px|A zeneszerzőről készült [[dagerrotípia]]]]
 
Miután meghalt Carl Maria von Weber 1826-ban, majd a következő évben Ludwig van Beethoven, Spohr korának legbefolyásosabb és legünnepeltebb német zeneszerzőjévé lépett elő. Ezután komponálta meg 3. szimfóniáját. 1834-ben 25 évnyi házasság után veszítette el feleségét. Két év múlva házasodott meg újra: elvette a huszonkilenc éves zongoristát, (Marianne Pfeiffer)Pfeiffert. 1838-ban azonban nagy tragédia érte: 19 éves korában meghalt Thérese nevű lánya. Ez mélyen megrázta, ami több művén is érezhető. Még ebben az évben Lipcsében járt, ahol alkalma volt találkozni [[Robert Schumann]]al-nal.
 
1844-ben Brunswick városában fesztivált neveztek el róla, majd miután 25 évet szolgált már a hercegi udvarban, kinevezték ''Generalmusikdirectornak''. 1847-ben London számára komponálta nyolcadik szimfóniáját, majd három év múlva, hatvanhat éves korában elkészítette utolsó művét ebben a műfajban.
Spohr [[demokrata]] meggyőződésű volt, a [[köztársaság]] híve. Nagy lelkesedéssel fogadta 1848 [[forradalom|forradalmi]] megmozdulásait a mai Németország területén. Egyik kéziratát úgy datálta, hogy a ''dicsőséges forradalom idején, amikor felébredt a szabadság, az egyesülés és a nagyság vágya a németekben''. Frankfurtba utazott, hogy részt vegyen a ''Szövetségi Gyűlésen''. Lelkesedése azonban nemsokára lelohadt, hamarosan nyilvánvaló vált ugyanis, hogy a német egység és a köztársaság nem valósul meg.
 
Visszatért Cassela hercegiválasztófejedelmi udvarábaudvarba, ahol tovább folytatta korábbi tevékenységét, mígnem 1857-ben nyugdíjazták. Ezután még meglátogatta a fiatal [[Johannes Brahms]]ot [[Detmold]]ban, majd visszatért Casselba, ahol két év múlva meghalt. .
 
== Munkássága ==

Navigációs menü