„Bankjegy” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
218 bájt törölve ,  10 évvel ezelőtt
a
forma
(fajtái ki)
a (forma)
{{Numizmatika}}
A '''bankjegy''' olyan [[pénzjegy]], melyet egy arra feljogosított (azaz bankjegykibocsátási szabadalommal rendelkező) [[bank]], a [[jegybank]] bocsát ki. ésA láthatólegtöbb rajtaországban csupán egyetlen jegybank van, a [[központi bank]], de például az öt[[Egyesült kötelezőKirályság]]ban tartalmitöbb elembank is rendelkezik ilyen joggal. A bankjegyek mellett más típusú pénzjegyek, ezek:például az [[államkincstár]] által kibocsátott [[államjegy]]ek is lehetnek forgalomban.
#valutanem (pl.: Forint),
#értékjelzés vagy címlet (500, 1000 …stb),
#sorozatszám,
#hitelesítő aláírások,
#a kibocsátó állam vagy bank neve.
 
Ma a legtöbb országban a készpénzállomány döntő részét bankjegyek képezik, kisebbik részét érmék. A forgalomban lévő bankjegyek mennyiségét a kibocsátó jegybank szabályozza, továbbá szavatolja ellenértéküket. A bankjegyek tervezéséről, gyártásáról, kibocsátásáról, cseréjéről, bevonásáról is a jegybank gondoskodik. A bankjegyek ellenértékét régen a jegybank úgy szavatolta, hogy garantálta azok [[értékpénz]]re (aranyra vagy ezüstre) váltását. Mióta a legtöbb ország felhagyott a nemesfém alapú monetáris politikával, a jegybankoknak megszűnt a nemesfémre váltási kötelezettsége, a bankjegyek (és az inherens értékkel gyakorlatilag szintén nem rendellkező nem nemesfém érmék) fedezetét az ország gazdasági kibocsátása fedezi.
A legtöbb országban csupán egyetlen jegybank van, a [[központi bank]], de például az [[Egyesült Királyság]]ban több bank is rendelkezik ilyen joggal. A bankjegyek mellett más típusú pénzjegyek, például az [[államkincstár]] által kibocsátott [[államjegy]]ek is lehetnek forgalomban.
 
Ma a legtöbb országban a készpénzállomány döntő részét bankjegyek képezik, kisebbik részét érmék. A forgalomban lévő bankjegyek mennyiségét a kibocsátó jegybank szabályozza, továbbá szavatolja ellenértéküket. A bankjegyek tervezéséről, gyártásáról, kibocsátásáról, cseréjéről, bevonásáról is a jegybank gondoskodik.
 
A bankjegyek ellenértékét régen a jegybank úgy szavatolta, hogy garantálta azok [[értékpénz]]re (aranyra vagy ezüstre) váltását. Mióta a legtöbb ország felhagyott a nemesfém alapú monetáris politikával, a jegybankoknak megszűnt a nemesfémre váltási kötelezettsége, a bankjegyek (és az inherens értékkel gyakorlatilag szintén nem rendellkező nem nemesfém érmék) fedezetét az ország gazdasági kibocsátása fedezi.
 
== Bankjegykibocsátás Magyarországon ==

Navigációs menü