„Meco (zenész)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
XZeroBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő módosítása: de:Meco (Musiker)
85. sor: 85. sor:


[[en:Meco]]
[[en:Meco]]
[[de:Meco]]
[[de:Meco (Musiker)]]
[[no:Meco]]
[[no:Meco]]

A lap 2010. március 13., 16:02-kori változata

Domenico Monardo (Meco) (Egyesült Államok, Pennsylvania, Johnsonburg, 1939. november 29. – ) olasz–amerikai zenész és zeneszerző, a Meco nevű stúdióegyüttes vezetője. 1977-ben vált világhírűvé, amikor diszkófeldolgozást készített a Csillagok háborúja című film kísérőzenéjére. Később a folytatások zenéjét is feldolgozta, sőt a Meco repertoárjának javát is különféle filmzenék diszkóverziói alkotják.

Karriertörténet

A kezdetek

Az olasz származású Domenico Monardo édesapja harsonás volt, aki megtanította a fiát ezen a hangszeren játszani. Domenico ugyan jobban szeretett volna dobolni tanulni, de édesapja meggyőzte őt arról, hogy a harsona a neki való hangszer. Középiskolás korában csatlakozott a sulizenekarhoz, egy idő után pedig saját dixieland együttest alapított. 1957-ben lediplomázott, majd nyert egy ösztöndíjat Rochesterbe, az Eastman School of Musicba.[1] Itt főleg klasszikus zenét és dzsesszt tanult. Két barátjával, Chuck Mangionéval és Ron Carterrel létrehozta az Eastman School of Music Jazz Bandet. Ezután katona lett, a West Point Akadémián a kadétzenekarban játszott, és egy őrmestertől elsajátította a hangszerelés fortélyait. Miután visszatért a civil életbe, New Yorkba költözött. Chuck Mangione mutatta be Kai Windingnek. Monardo csatlakozott Winding együtteséhez: 1965 és 1974 között stúdiózenészként ténykedett. Kezdetben nem érdeklődött különösebben a popzene iránt, de aztán meghallotta Petula Clark Downtown című világslágerét, és megváltozott a véleménye a műfajról. Hangszerelésbe fogott, így például az ő nevéhez fűződik a kürtszólam Tommy James Crystal Blue Persuasion című albumán és a Neil Diamond nevével fémjelzett Cola-reklámban. Mint harsonás, dolgozott Tommy James, Diana Ross és David Barretto lemezein. 1974-ben Tony Bongiovi lemezproducer és Harold Wheeler társaságában megalapította a Disco Corporation of America nevű lemezcéget, ahol 1976-ig producerként ténykedett. E vállalat nevéhez fűződnek a diszkózene olyan korai világslágerei, mint Gloria Gaynor Never Can Say Goodbye és Carol Douglas Doctor’s Order című felvételei. Mecónak az volt a véleménye, hogy a diszkózene eleinte a frissesség és újdonság erejével hatott, mert gyökeresen eltért a korábbi divatos zenei irányzatoktól, később azonban felhígult és unalmassá vált.

Csillagok háborúja

1977. május 25-én, a premier napján Monardo megtekintette a Csillagok háborúja című új filmet, mely jószerivel ismeretlen színészekkel készült. Az élmény teljesen lenyűgözte, és a következő napokban összesen 11-szer nézte meg George Lucas alkotását. Természetesen John Williams muzsikája is nagy hatással volt rá, és az az ötlete támadt, hogy egy negyedórás diszkózenei feldolgozást készítene a film zeneanyagából, beleértve az „űrkocsmá”-ban játszó együttes zenéjét, illetve R2-D2 hangját is. Kapcsolatba lépett a Casablanca Records alapítójával, Neil Bogarttal, és előadta neki az ötletét. A Csillagok háborúja elképesztő sikerét látva Bogart megadta a kívánt támogatást Mecónak, hogy elkészíthesse a tervezett feldolgozást, amelyből addig még egyetlen taktust sem hallott. A szerződést Meco a Millennium Recordsszal, a Casablanca egyik lányvállalatával kötötte meg. Monardo 75 zenészt szerződtetett a felvételekhez: mindaddig nem volt példa arra, hogy egy poplemez ennyi muzsikus közreműködésével készüljön. A harsonán és a billentyűs hangszereken maga Meco játszott. Három hét alatt készült el az anyag, amely a Star Wars and Other Galactic Funk című album „A” oldalán kapott helyet, és rövidített változatban kis- és maxilemezen is megjelent. A siker elképesztő volt: Meco változata kb. 1 hónappal később jelent meg, mint az eredeti filmzene, mégis kelendőbb kiadvány lett, és 1977. október 1-jén átvette a vezetést az amerikai slágerlistán. Ezt a pozíciót két hétig tudta tartani. Mecót jelölték az 1977-es év legjobb instrumentális popelőadójának járó díjra, amit ugyan el is nyert, ám a díj végül valahogy John Williamsnél kötött ki. Az európai Hot Blood diszkóprojekthez hasonlóan – melynek közreműködői szintén nem vállaltak élő fellépéseket – a Meco slágerének népszerűsítésére is verbuválódott egy formáció, melynek tagjai azonban kizárólag arcukat és tánctudásukat adták a produkcióhoz. A Meco néven fellépő csapat tagjait Norby Walters ügynök szervezte. A közreműködők – Carmine Giovinazzo, Stan Glogicheski, Tommy Rocco, Tony Abruzzo és Tony „Butch” Gerace – az Egyesült Államokban és Kanadában léptek fel a Meco zenéjére összeállított műsorukkal.

Galaktikus klasszikusok

A Star Wars and Other Galactic Funk LP sikerén felbuzdulva a Meco–Bongiovi–Wheeler-trió még 1977 telén megjelentette az Encounters of Every Kind című albumot. Ez tulajdonképpen egy zenés időutazás egymillió évvel az időszámítás előttől egészen 1979-ig, 9 szerzemény segítségével, melyek non-stop diszkóegyveleg formájában hallhatók a lemezen. Az utolsó tétel Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások (1977) című vadonatúj sci-fijének fő zenei témája, mely szintén John Williams szerzeménye. A következő esztendőben a klasszikus mesefilm, az Óz, a csodák csodája (1939) kísérőzenéje született újjá Monardo jóvoltából, ugyancsak egy folyamatos diszkóegyveleg formájában. 1979 sem múlt el Meco-album nélkül: a Superman and Other Galactic Heroes fő attrakciója természetesen a nagysikerű film, a Superman (1978) zenei témáinak feldolgozása volt. Maga az eredeti szerző, John Williams írt ajánlást Meco albumára. Ugyanebben az évben megjelent Monardo Moondancer című nagylemeze is, amely ugyan szerves része volt a részben általa népszerűvé vált space-disco irányzatnak, ugyanakkor azonban nem kapcsolódott semmilyen filmhez sem. 1980-ban került a mozikba a Csillagok háborúja folytatása, A Birodalom visszavág, melynek zenéjét Monardo természetesen szintén feldolgozta. A 4 szerzeményt tartalmazó EP azonban eltért a Star Wars diszkóverziójától. Harold Wheeler helyébe ugyanis a korábbi Meco-lemezek gitárosa, Lance Quinn lépett, a hangzás pedig a diszkó helyett inkább rockorientált lett. Változás volt egyébként a kiadót illetően is: a Millennium Records és Casablanca Records helyett az új lemezt már az RSO Records adta ki, egyenesen George Lucas támogatásával. A Lucasfilm természetesen engedélyezte a film hangeffektjeinek a felhasználását is. Az EP nagy sikerének hatására Lucas még egy Meco-projekt támogatásában is részt vett: a Christmas in the Stars (The Star Wars Christmas Album) ugyancsak az RSO Records címkéje alatt jelent meg, a hangszerelést pedig ismét Harold Wheeler végezte. A lemez elkészítésében részt vett Anthony Daniels is, aki a filmben C-3PO szerepét játszotta, a vokálban pedig a rockzene későbbi csillaga, John Bongiovi is közreműködött. A lemezborítót a Star Wars-trilógia számos reklámanyagának tervezője, Ralph McQuarrie készítette. 1980 egyébként mozgalmas év volt Monardo számára. Feldolgozta a Magyarországon is sikerrel játszott A sógun című tévésorozat fő és szerelmi témáját, melyeket kislemezen adott ki. A Casablanca Records megjelentette a Music from Star Trek and The Black Hole című nagylemezét. Ennek egyik oldalán a Star Trek mozifilm zeneanyagát dolgozta fel, a másikon pedig a Walt Disney-cég látványos, de megbukott sci-fije, A fekete lyuk kísérőzenéjét. A Casablanca Records 1980-ban piacra dobta még az Across the Galaxy című válogatáslemezt is.

Amerikai farkasember, elveszett frigyláda és egyéb filmzenetémák

1981-ben a Polygram Pictures kérte fel Mecót, hogy dolgozza fel új sikerfilmjük, a John Landis rendezte Egy amerikai farkasember Londonban (An American Werewolf in London) kísérőzenéjét. A hangszerelést Monardo mellett William Motzing és Lance Quinn végezte, az albumot pedig a Casablanca Records adta ki. A folytatás egy kislemez volt, melyen Meco Steven Spielberg aktuális sikerfilmje, Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981) zenéjének két részletét dolgozta fel. Ugyanebben az évben került az üzletekbe a Summer of ’81 című kislemez is, melyen a The Beach Boys nagy slágereiből készült egyveleg hallható. Ezzel a kiadvánnyal Meco a holland Stars on 45 stúdiózenekar által elindított egyvelegdivatnak hódolt. 1982-ben folytatódott az egyveleggyártás a Pop Goes the Movies című albummal, melyen Monardo 28 klasszikusnak mondható filmzenét és -dalt dolgozott fel egyveleg formájában. Az összeállítás rövidített változatban maxilemezen is megjelent. A sikert követően külön albumon idézték fel az 1930-as, 1940-es évek filmslágereit: a lemez a Swingtime’s Greatest Hits címet kapta. Ugyanebben az évben Meco elvállalta, hogy Kenny G első szólólemezének producere legyen. 1983 a mozikban A jedi visszatér éve volt, és Monardo már csak mint vérbeli Star Wars-rajongó sem hagyhatta ki, hogy feldolgozza a harmadik rész zeneanyagát. Az Ewok Celebration címadó tétele természetesen maxilemezen is megjelent. (Évekkel később George Lucas átdolgozta a trilógia mindhárom részét: A jedi visszatér például teljesen új befejezést kapott, így a Meco-album címében is szereplő Ewok Celebration az új filmverzióban már nem hallható.) A nagylemezen egyébként közreműködött Kenny G is, ám C-3PO rapbetétjét ezúttal nem Anthony Daniels, hanem Duke Bootee adta elő. 1985-ben Meco a K-Tel lemezcég emblémája alatt adta ki a Hooked On Instrumentals című lemezét, majd 3 évre teljesen eltűnt a zenei életből. Mint mondotta, „nem akarok egyelőre mást csinálni, csak golfozni”. Miután kigolfozta magát, Floridában brókerként vállalt munkát. 1999-ben Meco neve újra megjelent a popvilágban, hiszen ebben az esztendőben – bő másfél évtized szünet után – folytatódott a Star Wars-saga. 2000-ben Monardo egy válogatáslemezen tette közzé a széria zenéi alapján készített újabb feldolgozásait. Az album címe: The Complete Star Wars Collection. Meco akkor ígéretet tett arra, hogy nem fog megfeledkezni az újabb folytatások zenéiről sem, ám ígéretét 2008-ig nem tartotta be, noha azóta teljessé vált a második Star Wars-trilógia is.[2]

Diszkográfia

Kislemezek, maxik

  • 1977 Star Wars Theme – Cantina Band / Funk
  • 1977 Theme from Close Encounters / Meco’s Theme
  • 1977 Theme from Close Encounters / Roman Nights
  • 1978 Topsy / Lady Marion
  • 1978 Theme from Wizard of Oz / Fantasy
  • 1979 Devil Delight (promóciós lemez)
  • 1979 Devil’s Delight / Grazing in the Grass
  • 1979 Moondancer (promóciós lemez)
  • 1979 Themes from Superman (promóciós lemez)
  • 1979 Themes from Superman / The Boy Wonder
  • 1979 Theme from Superman / Can You Read My Mind
  • 1979 Love Me Dracula
  • 1980 Empire Strikes Back (Medley) / The Force Theme
  • 1980 Love Theme (Mariko) / Main Theme of Shogun
  • 1980 What Can You Get a Wookiee for Christmas (When He Already Owns a Comb)? / R2-D2 We Wish You a Merry Christmas
  • 1981 The Raiders March / Cairo Nights (Bolero de Cairo)
  • 1981 Blue Moon / You Gotta Hurt Me
  • 1981 Summer ’81 (Medley) / Out in California
  • 1982 Pop Goes the Movies (Part 1) / Pop Goes the Movies (Part 2)
  • 1982 Big Band Medley
  • 1983 Ewok Celebration / Lapti Nek
  • 1983 Ewok Celebration (Club Version) / Ewok Celebration (Dub Version)
  • 1983 Ewok Celebration (Stereo) / Ewok Celebration (Mono)
  • 1984 Anything Goes / Music Makers
  • 1992 Star Wars Theme – Cantina Band / Theme from Close Encounters

Albumok, EP-k, válogatások

  • 1977 Star Wars and Other Galactic Funk
  • 1977 Encounters of Every Kind
  • 1978 The Wizard of Oz
  • 1979 Superman and Other Galactic Heroes
  • 1979 Moondancer
  • 1980 Meco Plays Music from The Empire Strikes Back (EP)
  • 1980 Christmas in the Stars: Star Wars Christmas Album
  • 1980 Music from Star Trek and The Black Hole
  • 1980 Across the Galaxy (válogatás)
  • 1981 Meco’s Impressions of An American Werewolf in London
  • 1982 Pop Goes the Movies
  • 1982 Swingtime’s Greatest Hits
  • 1983 Ewok Celebration
  • 1985 Hooked on Instrumentals
  • 1996 Christmas in the Stars: Star Wars Christmas Album (az 1980-as album CD-n)
  • 1997 The Best of Meco (válogatás)
  • 1999 Star Wars and Other Galactic Funk (az 1977-es album CD-n, 2 bónuszfelvétellel)
  • 2000 Dance Your Asteroids Off: The Complete Star Wars Collection (válogatás)
  • 2005 Star Wars Party (csak az interneten keresztül kapható)

Jegyzet

  1. Az enwiki szerint 17 évesen, vagyis még diploma előtt kapta az ösztöndíjat.
  2. Meco A klónok támadása zenéjét még feldolgozta, de az utolsó pillanatban elállt az anyag megjelentetésétől, mivel problémák támadtak John Williamsszel és a Sony kiadóval. Végül Meco a rajongóknak korlátozott ideig lehetővé tette, hogy a Five Stars címmel tervezett album (a cím utalás arra, hogy A klónok támadása a széria ötödik filmje) egyik tételét az interneten keresztül a letöltsék a http://www.geocities.com/mecofan/ weboldalról.

Külső hivatkozások

Weboldalak

Videók