„Larsza” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
2 103 bájt hozzáadva ,  12 évvel ezelőtt
Larsza (fekvése, története, ásatások) bővítés csonkból
a (Bot: következő hozzáadása: he:לרסה)
(Larsza (fekvése, története, ásatások) bővítés csonkból)
{{Mezopotámia földrajz}}
 
'''Larsza''' (Tell as-Senkereh (Szenkere) [[Uruk]]tól keletre fekvő város volt. [[Iszin]] városával rivalizált a [[mezopotámia]]i főhatalomért. [[Hammurapi]] i. e. 1763-ban elfoglalta. [[Samas]] napisten városa volt.
 
==Fekvése==
[[Uruk]]tól 24 km-re délkeletre fekszik
 
==Története==
'''Larsza''' [[Mezopotámia]] legősibb városainak egyike, mely már az időszámítás előtti 5. évezredben is lakott volt. A korai dinasztikus időkben meglehetősen nagy település lehetett.
 
A város fénykora az i. e. 3. évezred végén kezdődött, mikor Nablanum amurru vezér Larsza királya lett (i. e. 2025-2005). Uódai Iszin uralkodóival állandó harcban álltak.
 
I. e. 1932-1906 között élt Gungunum már egész Sumer és Akkád uralkodójának nevezte magát. Iszin uralkodóinak birodalmát is megtámadta és elfoglalta [[Ur]]t, majd rövidesen [[Lagas]]t és [[Uruk]]ot is hatalmába kerítette, de [[Iszin városát csak [[i. e. 1749]]-ben [[Rim-Szin]] (i. e. 1822-1763) larszai királynak sikerült elfoglalnia. [[Babilon azonban nemsokára Rim-Szint is legyőzte, s [[Hammurapi]] elfoglalta Larszát.
'''Larsza''' ezután babiloni uralom alatt élt. Valószínűleg a [[pártus]] időkben néptelenedett el.
 
 
==Ásatások==
'''Larsza''' romjai majdnem akkora területet foglalnak el mint Babilon maradványai. A város kerülete mintegy 8 km, telljei már messziről láthatók.
 
A város területén W. K. Loftus [[1853]]-[[1854]]-ben, W. Andrae [[1903]]-ban vizsgálta meg a város maradványait. [[1933]]-ban pedig A. Parrot végzett itt ásatásokat, majd az [[1960]]-as évektől francia expedíció folytatta itt a feltárásokat.
 
A város kultijus központja Samas napisten szentélykörzete az E-Babbar ("A ragyogó ház") volt.
A feltárások során több ékírásos agyagtáblán Ur-Nammu király (i. e. 2113-2096) nevét találták, valószínű, hogy már a III. Ur-i dinasztia idején is állt itt egy templom.
 
Samas napisten temploma téglából épült, és 2 méter magasságig kővel burkolták. Elrendeződése a szokásos központi udvarból és a köré szerveződött helységekből állt. A templom északi oldala mellett emelkedett a zikkurát, mely még ma is eléri a 18 méteres magasságot.
 
Két ovális templomot is feltártak itt, melyek még a korai dinasztikus időkben épültek.
 
 
==Larsza uralkodói==
* {{Roaf}}
 
 
{{csonk-dátum|csonk-ókor|2007 júliusából}}
 
[[Kategória:Mezopotámia városai]]
35 136

szerkesztés

Navigációs menü