„Máramarossziget” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎Látnivalók: bővítés
(→‎Látnivalók: bővítés)
 
== Látnivalók ==
* [[római katolikusok|Római katolikus]] temploma [[1775]]-ben épült. [[Borromeo Szent Károly]] tiszteletére.
* A [[reformátusok|református]] templom [[1862]]-ben nyerte el mai jellegzetes formáját. Kertjében található [[Leövey Klára]] 1899-ben emelt emlékoszlopa és az 1848-49-es hős honvédek ([[Asztalos Sándor]] és [[Móricz Samu]]) 1887-ben emelt emlékműve.
* A megyeháza épületében van a Történeti Múzeum, a Főtér másik végén a Máramarosi Néprajzi Múzeum látható.
* A Kultúrpalota (Közművelődési palota) [[1911]]-ben épült [[Sándy Gyula]] építész tervei alapján. A kivitelező cég a [[beregszász]]i "Fuchs és társa" volt.
* A város főterén ma is látható az egykori Vigadó épülete, mely [[1889]]-ben épült [[Gerster Kálmán]] építész tervei alapján. Ez volt Máramarossziget első, kőből épült reprezentatív középülete, amely egy egységes terv alapján épült. A később moziként üzemelt épület külsejét négy tornyocskákkal ellátott álkupola és egy nagy főtorony uralja.
* A város legnagyobb épülete az egykori Jókai Mór és lskola utca sarkán található Piarista főgimnázium. Az épületben ma is középiskola, a Dragos-Voda Líceum működik. A piarista kollégiumot III. Károly alapította "a kincstári hivatalnokok és a nép gyermekei szellemi nevelésére". A kollégium korszerű épülete, a Piarista főgimnázium [[1911]]-[[1912]]-ben épült [[Baumgartner Sándor]] építész tervei alapján, a kivitelező cég szintén a "Fuchs és társa" volt.<ref>[http://magyarkurir.hu/?m_op=view&id=19606 A piaristák Erdélyben]</ref>
* Falumúzeuma az egyik leglátványosabb Romániában.
* Máramarosszigeten ma már csak egy [[zsinagóga]] áll az egykori hatból. Az [[1902]]-ben épült [[szefárd]] stílusú egyházi épületet raktárként használták a [[Ceausescu]] által vezetett [[kommunista]] Romániában.
* A városban a [[zsidó]] közösség egyik központja, az egykori nagy vagy más néven ortodox zsinagóga helyén ma [[Holokauszt]] emlékmű található.
* Falumúzeuma az egyik leglátványosabb Romániában[[Románia|Romániá]]ban.
* Igényesen kialakított Börtönmúzeuma a [[kommunista]] államterrornak állít emléket.
 
32

szerkesztés

Navigációs menü