„Bill Haley” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
BinBot (vitalap | szerkesztései)
a Geocities-linkmentés: a linkek mellé megjegyzés kerül, hátha akkor nem törlik ki őket (WP:BÜ#Geocities linkek ellátása webcite url-ekkel). Automatikus botszerkesztés
MastiBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: el:Μπιλ Χάλεϊ
42. sor: 42. sor:
[[da:Bill Haley]]
[[da:Bill Haley]]
[[de:Bill Haley]]
[[de:Bill Haley]]
[[el:Μπιλ Χάλεϊ]]
[[eo:Bill Haley]]
[[eo:Bill Haley]]
[[es:Bill Haley]]
[[es:Bill Haley]]

A lap 2010. február 22., 00:17-kori változata

Bill Haley
Bill Haley & His Comets
Bill Haley & His Comets
Életrajzi adatok
Született1925. július 6.[1][2][3][4][5]
Highland Park
Elhunyt1981. február 9. (55 évesen)[1][2][3][4][5]
Harlingen
Pályafutás
Műfajokcountry, rock 'n' roll
Aktív évek19461980
EgyüttesBill Haley & His Comets
Hangszer
Díjak
Tevékenység
KiadókCowboy, Atlantic, Keystone, Center, Holiday, Essex, Decca, Warner Bros. Records, Orfeon, Dimsa, Newtown, Guest Star, Logo, APT, Gone, United Artists, Roulette, Sonet, Buddah, Antic
IPI-névazonosító
  • 00042300242
  • 00013220646

Bill Haley weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bill Haley témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bill Haley (William John Clifton Haley Jr., Highland Park, Michigan, 1925. július 6.Harlingen, Texas, 1981. február 9.) amerikai dalszerző, énekes, gitáros. Egyike volt az első rock 'n' roll előadóknak bandájával, a Bill Haley & His Cometsszel.

Életútja

A kezdetek

Haley country zenész családba született. 13 évesen elkezdett gitározni, hogy valóra válthassa álmát: a filmvásznon sikert arató „éneklő cowboy” szeretett volna lenni. 15 évesen elhagyta családját és nyughatatlan életét gyakorlatilag arra tette fel, hogy elérje amit kiskorában kitűzött maga éle. Alkalmi munkákból tartotta el magát, de 1943-ra sikerült összegyűjtanie annyi pénzt, hogy felvehesse első saját lemezét, a Candy Kisses-t. Az elkövetkezendő években különböző country együttesekkel főleg klubokban játszott. A zenéléssel párhuzamosan rádióriporterkedett is, 1947-től Chesterben saját vasárnapi műsort biztosított neki a WPWA rádióállomás, melybe különböző zenészeket és énekeseket hívott meg.

Az első sikerek

A rádiós karrier mindössze két évig tartott, ezután 1949-ben „Saddlemen” néven cowboyzenekart alapított, ezzel karnyújtásnyi közelségbe került gyermekkori álma. 1950 nyarán barátja és producere, Jimmy Myers támogatásával a Keystone Recordsnál felvették első lemezüket, melyen Haley western és szving dalokat énekelt. Később más kiadóknál is járt, melyek mindegyike más és más stílust akart kihozni a bandából, így egyre gyakoribbak lettek a bluegras, honky tonk és boogie elemek zenéjükben. Az eladási darabszámok jól tükrözik a kiadók tapasztalatát, hiszen amíg az 1951-es Rocket 88 című lemezből csak tízezer példány fogyott, addig az egy évvel későbbi The Rock Joint albumból már 75 ezer kelt el.

A Comets és a világhír

A játszott zene stílusának, és a piac igényeinek folyamatos változása azt eredményezte, hogy egy idő után a cowboyok már közel sem cowboyzenét játszottak. Jött a stílusváltás és producerei javaslatára, Haley zenészeivel együtt modernebb külsőt öltött. Ezentúl Bill Haley & His Comets néven zenéltek, egyre közelebb a világhírhez. 1953-ban a négy gitáros mellé egy dobos és egy szaxofonos érkezett, teljesen megváltoztatva ezzel a zenekar hangzását. 1954-ben a Comets egy New York-i stúdióban felvette a Rock Around The Clock című számát, mellyel elíndították a modern kori rocktörténelmet.

Forrás

Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János: A rock története I. (Budapest, Glória Kiadó, 2005, ISBN 963-9587-09-5)

Külső hivatkozások

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap
  1. a b Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  2. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)