„Give Peace a Chance” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a kat szűkít
YurikBot (vitalap | szerkesztései)
a robot Adding: ja:平和を我等に
11. sor: 11. sor:
[[Kategória:John Lennon-albumok]]
[[Kategória:John Lennon-albumok]]


[[en:Give Peace a Chance]]
[[en:Give Peace a Chance]] [[ja:平和を我等に]]

A lap 2006. július 21., 14:09-kori változata

A "Give Peace a Chance" (Adj esélyt a békének) John Lennon egyik legismertebb dala. 1969. május 31-én vették fel, a híres „Ágyban” (Bed-In) keretében, hogy a békét támogassák. A felvétel a montreali Queen Elizabeth Hotel 1472-es szobájában készült. A szállodának ez a leggyakrabban igényelt szobája annak ellenére, hogy semmi luxus nincs benne.

Az esemény elején egy riporter megkérdezte Johnt, hogy mit akar csinálni. John hirtelen csak annyit mondott, hogy „All we are saying is give peace a chance” („Csak annyit mondunk, adj esélyt a békének”), de tetszett neki a mondat, és egy dalt csinált belőle. Többször eléneklte, és végül május 31-én kikölcsönöztek egy 8 sávos magnót, és az ágyban felvették. A felvételen tucatnyi újságíró és több híresség is ott volt, például Allen Ginsberg és Timothy Leary. A "Give Peace a Chance" volt az első kislemez, amit egy Beatle egyedül vett fel; Nagy-Britanniában 1969. július 4-én jelent meg a The Plastic Ono Band neve alatt, szerzőként John Lennon és Paul McCartney neve volt feltüntetve. Az USA-ban 14. lett, Európában viszont ekkor jelent meg a Rolling Stones-tól a "Honky Tonk Woman".

A dal a béke himnuszává vált, és gyakran éneklik demonstrációkon.

Amikor Lennon Live in New York City című albumát az 1990-es években újra kiadták, a dal egyedüli szerzőjeként Lennont tüntették fel.

Válaszként a 2001. szeptember 11-i merényletekre, Yoko Ono 2003-ban egy újrakevert változatot jelentetett meg.