„Carl Heinrich Graun” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
1704-ben született Wahrenbückben. Ének tudásával hamar kitűnt és bátyával, [[Johann Gottlieb Graun]]nal együtt a [[drezda]]i „Kreuzschule” növendéke lett. (Fivére szintén zeneszerző volt, de kevésbé volt tehetséges.) Graun Drezdában az éneklés mellett zeneszerzést, zenélést is tanult. Rendkívül szép hangja nagy hírnevet szerzett neki, Drezda városának tanácsa már 1713-tól alkalmazta, mint énekest. Közben a [[Lipcse]]i Egyetemen is folytatott tanulmányokat. Itt [[Johann Christian Schimd]] oktatta zeneszerzésre és hangszeres játékra.
 
15 éves korában már komponált. Ekkor készítette el a ''Grosse Passions-Cantate'' című darabot. 1723-ban [[Prága|Prágába]] utazott, ahol megismerkedett [[Johann Joseph Fux]] zenéjével és [[Cselló|csellistaként]] közreműködött darabjai előadásában is. A következő évben befejezte tanulmányait. Hírnevének köszönhetően hamar kedvező állás ajánlatott kapott és 1725-ben a [[Brunswicki Operabraunschweig]]i opera [[tenor]] énekese lett. Itt lehetősége nyílt csiszolni ének technikáját, eleinte nem próbálkozott komponálással, csak saját énekes szerepeit igazította egy kicsit ki. Aztán kinevezték helyettes „Kapellmeisteré. Ekkor már megpróbálkozott saját darabok komponálásával is és a következő években hat [[Opera (színmű)|opera]] került ki a tolla alól a brunswicki udvar számára.
 
Testvére 1732-ben [[I. Frigyes Vilmos porosz király]] szolgálatába lépett, hamarosan Carl Heinrich is meghívást kapott az udvartól. 1735-ben szerződött a porosz udvarhoz. Mivel I. Frigyes Vilmos nem nézte jó szemmel az udvari zenekar működését, a társulat annak halálig lappangva működött, a későbbi [[II. Frigyes porosz király|II. Frigyes]] jóvoltából. Graun [[Franz Benda]] és Frigyes zenetanára lett, kamarazenét és kantátákat komponált.

Navigációs menü