„Lewis farmi ütközet” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Lewis Farmi csata lapot átneveztem Lewis farmi csata névre
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a →‎Források: kisebb formai javítások
29. sor: 29. sor:


[[en:Battle of Lewis's Farm]]
[[en:Battle of Lewis's Farm]]
[[nl: Slag bij Lewis's Farm]]
[[nl:Slag bij Lewis's Farm]]

A lap 2010. január 30., 02:31-kori változata

Sablon:Csata


A Lewis farmi csata 1865. március 29-én zajlott le Dinwiddie megyében, Virginiában, az Appomattoxi hadjárat részeként, az Amerikai polgárháborúban. Ez a csata volt a nyitó hadművelete az Appomattoxi hadjárat néven elhíresült hadjáratnak. Robert E. Lee kénytelen volt a Peterburgi erőket visszavonni és végül megadni magát az Appomattox Bíróságnál.

1865. március 29-én Ulysses S. Grant tábornok tavaszi támadásának nyitómozdulataként Philip Sheridan vezérőrnagy lovassága - akit nem sokkal később az V. alakulat követett - megindult a Dinwiddie bíróság felé, hogy megtámadja Robert E. Lee petersburgi védelmének jobb szárnyát. Gouverneur K. Warren vezetése alatt az V. alakulat átkelt a Rowanty-patakon, megszállta a Kvéker-utat, majd a Boyton palánkúton találkozott Bushrod Johnson konföderációs brigádjával. Éles tűzharc alakult ki, de a végén a konföderáció erői visszaszorultak a Fehér Tölgy útra. Joshua Chamberlain tábornok brigádja vezette a fő rohamot. Richard H. Anderson odavezényelt két századot, hogy szedjék le Chamberlainéket. Eközben azonban Chamberlain további négy lövész csapattal. Ellentámadás indult és Chamberlainék elfoglalták az ellenség földműit.

Források

Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Lewis's Farm című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  • Eicher, David J., The Longest Night: A Military History of the Civil War, Simon & Schuster, 2001, ISBN 0-684-84944-5.
  • Kennedy, Frances H., ed., The Civil War Battlefield Guide, 2nd ed., Houghton Mifflin Co., 1998, ISBN 0-395-74012-6.
  • Salmon, John S., The Official Virginia Civil War Battlefield Guide, Stackpole Books, 2001, ISBN 0-8117-2868-4.