„I. Péroz szászánida király” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
D'ohBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: nl:Peroz
RibotBOT (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő módosítása: fr:Péroz Ier
24. sor: 24. sor:
[[fa:پیروز یکم]]
[[fa:پیروز یکم]]
[[fi:Peroz I]]
[[fi:Peroz I]]
[[fr:Peroz]]
[[fr:Péroz Ier]]
[[he:פירוז הראשון]]
[[he:פירוז הראשון]]
[[hr:Peroz I.]]
[[hr:Peroz I.]]

A lap 2010. január 26., 06:12-kori változata

Péroz (?-484) II. Jazdagird (438-457) fia, III. Hurmuz (457-459) testvére, Szászánida király 457-484 között. Öccse, III. Hurmuz megölésével került trónra.

Az V. század elejére a heftaliták (fehér hunok) más nomád csoportokkal együtt megtámadták Perzsiát. Eleinte V. Bahrám és II. Jazdagird döntő csapásokat mért rájuk, visszaszorítva őket kelet felé. A hunok az 5. század végén visszatértek, és legyőzték Pérozt 483-ban. A győzelmüket követő két évben a heftaliták elárasztották és kifosztották Perzsia egyes keleti részeit. Súlyos adókat is kivetettek a keleti perzsa területekre, melyet jópár éven át szedtek. A heftalita támadások bizonytalanságot és káoszt okoztak Perzsiában. Péroz megpróbálta kiűzni a heftalitákat, azonban útban Herat felé őt és seregét a sivatagban egy rajtaütés során a fehér hunok legyőzték. Pérozt megölték, serege megsemmisült. Győzelmük után a heftaliták megtámadták Heratot, káoszba döntve Perzsiát.

Források

Ez a szócikk részben vagy egészben az Imperio Sasánida című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. Klaus-Jürgen Matz: Ki mikor uralkodott, kormányzott?: Uralkodói táblák a világtörténelemhez : császárok, királyok, államfők, miniszterelnökök és pártvezérek. Átdolgozott, felújított kiadás. Budapest: Magyar Könyvklub. 2003. ISBN 963 547 849 6  



Előző uralkodó:
{{{előző}}}
Szászánida király
459 – 484
Buran szászánida királynő
Következő uralkodó:
{{{következő}}}