„Sztaroszta” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1 537 bájt hozzáadva ,  11 évvel ezelőtt
már nem szubcsonk
a (Sztaroszte lapot átneveztem Sztaroszta névre)
(már nem szubcsonk)
A '''sztaroszta''' ([[cirill]]: старост) - szláv eredetű szó, jelentése ''elöljáró''. A [[szlávok]] történetében gyakran megjelenő megnevezésnek az ''idős'', ''koros'' jelentésű старый az alapszava, és a vezetők [[senior]]-elvű kiválasztásának jele.
{{szubcsonk|2010. január 18., 23:47 (CET)}}
 
A '''sztaroszta''' - szláv eredetü név. Jelentése: elöljáró. (magyarban ritka. Utoljára Mikszáth használta, tudomásom szerint, a "Kisértet Lublón" cimü kisregényében). Most Északerdély román és román többségü területein mint az esküvöi vöfély formáját értik alatta, akinek szerepe tréfás megjegyzésekkel minnél több pénz összehozása az ajándékozók részéröl.
A korai [[középkor]]tól a [[20. század]] elejéig [[Oroszország]]ban az община (obscsina) parasztközösségek választott vezetőjét nevezték így.
 
[[Lengyelország]]ban a [[14. század]]tól az ország harmadik felosztásáig ([[1795]]) háromféle királyi tisztviselőt neveztek így:
* ''Starosta generalny'' – közigazgatási egység általános képviselője és felelőse;
* ''Starosta grodowy'' – megyei szintű tisztviselő, a bűnüldöző és végrehajtó hatalom (rendőrség és bíróság) felügyelője, valamint az állami vámok felelőse;
* ''Starosta niegrodowy'' – a koronabirtokok felügyelője.
 
[[1999]]-től Lengyelországban a megyei közigazgatás vezetője. [[Litvánia|Litvániában]] [[1991]]-től a tartományfőnök megnevezése.
 
A Habsburg Birodalom [[Galícia]] és [[Bukovina]] tartományaiban a megyei bürokrácia felügyelője.
 
Sztarosztának nevezik bizonyos [[pravoszláv]] közösségek és az ''artel'' (артель) nevű gazdasági egyesülések vezetőit is.
 
A történelmi [[Magyarország]]on a [[Felvidék]]en (Felföld), a [[szlovákok|szlovák]] nyelvterületeken volt használatos, mind az ''öreg'' (bölcs), mind a vezető jelentésben. Jelenleg [[Szlovákia|Szlovákiában]] és [[Csehország]]ban a polgármester címe.
 
A [[kárpátalja]]i [[ruszinok]] és a [[lengyelek]] körében az esküvői szertartásmestert is ''sztarosztának'' nevezik. Ez a szokás Északerdélyben is elterjedt, annak román és román többségü területein az esküvői vőfélyt értik alatta, aki tréfás megjegyzéseivel bíztatja a lakodalmasokat az ajándékozásra és pénzadományozásra.
 
== Forrás ==
{{fordítás|en|Starosta}}
 
[[en:Starosta]]

Navigációs menü