„Hollandok” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nincs méretváltozás ,  10 évvel ezelőtt
a
→‎Kultúra és identitás: kurzív és fett tartalmú zárójelek javítása,
a (Bot: következő hozzáadása: os:Голландиаг адæм)
a (→‎Kultúra és identitás: kurzív és fett tartalmú zárójelek javítása,)
A társadalmi megosztottság az ötvenes években érte el csúcspontját, a következő évtizedben azonban hanyatlani kezdett. Ennek okai a nagyfokú elvilágiasodás, az [[individualizmus]], az [[ellenkultúra]] megjelenése, a [[fogyasztói társadalom]] kialakulása, a növekvő életszínvonal, a tömegtájékoztatási eszközök (főleg a [[televízió]]) elterjedése, nagyobb társadalmi és területi mobilitás, valamint egyes pártok és csoportok (''Democraten 66'', ''Provo'', ''Nieuw Links'') tevékenysége voltak.
 
A Holland Statisztikai Hivatal (''(Centraal Bureau voor de Statistiek)'') [[2004]]-es tanulmánya szerint a holland lakosság 50%-a vallja magát valamely [[kereszténység|keresztény]] felekezethez tartozónak, 9% tartozik más vallásokhoz és 42% nem vallásos. Ugyanez a tanulmány kimutatta, hogy az emberek 19%-a egy hónapban legalább egyszer jár templomba, 9% ritkábban és 72% szinte soha vagy soha. Van egy kis [[izraelita vallás|zsidó]] hitközösség, jobbára a nagyobb városokban. Az egyetlen vallás, ami előretört az utóbbi évtizedekben, az [[iszlám]], főleg azokon a területeken, ahol jelentősebb [[Törökország|török]] és [[marokkó]]i közösségek élnek.
 
Az [[Egyesült Államok]]ban élő holland származású emberek többnyire vallásosabbak, mint európai nemzettársaik, a [[Michigan]] állam nyugati részén élő számos holland közösség az Amerikai Református Egyház egyik fellegvára.
247 461

szerkesztés

Navigációs menü