„Courtenay-ház” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nincs méretváltozás ,  10 évvel ezelőtt
a
kurzív és fett tartalmú zárójelek javítása,
a (Bot: következő hozzáadása: ru:Первый дом Куртене)
a (kurzív és fett tartalmú zárójelek javítása,)
A [[12. század]]tól a család két ágra oszlott, akik közül az egyik továbbra is Courtenay kastélyát uralta, de [[1150]]-ben Renaud de Courtenay halálával kihalt. A kastélyt [[Peter de Courtenay|Peter]], [[VI. Lajos francia király]] fia örökölte, aki korábban feleségül vette Erzsébetet és megalapították a [[Capeting-ház]]at. A családnak ez az ága, szintén házasság révén, megszerezte [[Namuri Őrgrófság|Namur grófságát]] és a [[Konstantinápolyi Latin Császárság]]ot. Az ág utolsó férfitagja, [[II. Balduin latin császár|II. Balduin]] az utolsó latin császár volt, [[1273]]-ban [[Itália|Itáliában]] halt meg. Unokája, Catherine de Courtenay [[1300]]-ban Valois Károlyhoz, [[III. Fülöp francia király]] fiához és ezzel a francia koronára szálltak a Courtenay-család birtokai.
 
A család másik, fiatalabbik ágának tagjai részt vettek az egymást követő [[keresztes hadjáratok]]ban és végül megszerezték [[Edessa]] grófságát (''(a [[keresztes lovagok]] által a [[Szentföld]]ön alapított egyik állam)''). Ez az ág az [[1200-as évek]]ben halt ki.
 
A [[12. század]] közepén a család néhány tagja a normannok uralta [[Anglia|Angliában]] telepedett le, megszerezték [[Okehampton]] bárói címét és örökölték [[Devoni Grófság|Devon]] grófságát (''([[1293]]-ban)'') a de Redvers családtól (''(ld. [[Balduin de Redvers]])''). A címet Hugh de Courtenay kapta meg. A család mai feje [[Hugh Courtenay Devon grófja]].
 
== Egyéb címek ==
 
[[IV. Lajos francia király|IV. Lajos]] révén a Courtenay-család bizonyos mértékben rokonságban állt a francia királyokkal. A [[17. század]]ban az addigra elszegényedett Courtenay-család tagja a vérrokonság miatt hercegi címet (''(princes du sang)'') követeltek maguknak, amit korábban csak a szűk királyi család tagjainak tartottak fenn. A cím meglehetősen nagy presztízzsel járt, hiszen birtokosai részt vehettek a királyi tanács ülésein és a párizsi nemzetgyűlésben is.
 
Azonban a Courtenay-ok követeléseit sorban három király, [[IV. Henrik francia király|IV. Henrik]], [[XIII. Lajos francia király|XIII. Lajos]] és [[XIV. Lajos francia király|XIV. Lajos]] is elutasította. A [[Bourbon-ház|Bourbon-uralkodók]] a francia királyi családot csak [[IX. Lajos]] közvetlen leszármazottaira terjesztették ki és ezzel kizárták a Capeting-házhoz kötődő Courtenay-okat a családból.
 
A család legifjabb ágának utolsó férfitagja [[1733]]-ban halt meg (''(öngyilkosságot követett el)'') és az utolsó élő családtag, [[Hélène de Courtenay]] [[1768]]. [[június 29.|június 29-én]] halt meg. Hélène férje Louis-Bénigne de Bauffremont (''([[1684]]-[[1755]])''), [[Bauffremont]] márkija volt, leszármazottaik a mai napig a Bauffremont-Courtenay címet viselik (''ld. például [[Jacques de Bauffremont-Courtenay]]'' )
 
==Családfa==
 
*Athon
**I. Joscelin, feleségei 1. Hilegarde de Gatinais (''([[III. Anjou Geoffrey]] lánya, 2. Elizabeth de Montlhéry - [[I. Guy de Montlhéry]] lánya)'')
***Hodierna, férje II. Godfrey, Joigny grófja
***MilesCourtenay, felesége [[Neversi Ermengarde]]
*******Hugó
********Hugó, Devon 9. grófja
*********(''([[Devon grófja]])'')
*****Erzsébet, férje [[Peter de Courtenay]], [[VI. Lajos francia király]] fia
****** (''(a Capeting-ág megalapítása)'')
***[[I. Joscelin, Edessa grófja]], feleségei 1. Beatrice (''([[I. Constantine örmény Lord|I. Constantine]] örmény uralkodó lánya)''), 2. Maria de Salerno (''([[Roger de Salerno]] nővére)'')
****[[II. Joscelin, Edessa grófja|Joscelin]]
*****[[III. Joscelin, Edessa grófja|Joscelin]], felesége Alice de Milly
247 461

szerkesztés

Navigációs menü