„Hidzsra (iszlám)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
egy enciklopédiában ilyen szubjektív hívő megjegyzéseknek nincs helye
a (Bot: következő módosítása: ko:헤지라)
(egy enciklopédiában ilyen szubjektív hívő megjegyzéseknek nincs helye)
Az első jelentős hidzsra az [[etiópia]]i kivándorlás volt, mely során közel száz mekkai muszlim hajózott át [[Dzsidda|Dzsiddából]] [[Abesszínia|Abesszíniába]], ahol akkor egy igazságos [[keresztény]] uralkodó volt hatalmon, s aki nem csupán befogadta és védelmezte a [[Dzsáfár ibn Abu Talib]] vezette muszlimokat, de később maga is iszlám hitre tért.
 
A második hidzsrának [[Mohamed próféta]] (béke legyen vele) táifi kivándorlási kísérletét nevezzük, mely kudarcba fulladt, hiszen [[Allah]] küldötte kénytelen volt elmenekülni ebből a hegyi városból.
 
== A medinai kivándorlás ==
A harmadik hidzsra a muszlimok [[Mekka|Mekkából]] [[Medina|Medinába]] való vándorlása. A mekkai zarándoklat során Mohamed Próféta (béke legyen vele) az [[Aqabai-szoros]]ban megállapodást kötött néhány jaszribi (ma Medina) férfival, hogy azok felveszik az iszlám vallást, megteszik Allah küldöttét hazájuk vezetőjének, aki cserébe kibékíti az ottani marakodó arab törzseket. Ezen paktum után a muszlimok apránként szivárogtak át Medinába. Az utolsó kivándorló maga Mohamed próféta és legjobb barátja, az első [[kalifa]], azaz [[Abú Bakr]] volt. A kivándorlásuk három hónapig tartott i. sz. 622-ben. Ezidő alatt három napot töltöttek a híres [[Szaur barlang]]ban, ahol Abu Bakr megkapta a legmagasabb szintű spirituális beavatást. Medina népe az iszlám világ legnevesebb dalával, a "Talaal bedru alajná"-val fogadta őket. Mohamed prófétát [[Abu Ayub Al-anszari]] (Eyüp Sultan) fogadta be.
 
Mohamed próféta halála után, Ali ibn Abi Tálib javaslatára, a hidzsra lett a holdhónapokban számoló [[muszlim naptár]] kiindulópontja.
564

szerkesztés

Navigációs menü