„Egri borvidék” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
CsTom (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
CsTom (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
19. sor: 19. sor:
| megjegyzések = Nemzetközi díjnyertes
| megjegyzések = Nemzetközi díjnyertes
}}
}}
Az '''egri''' Magyarország egyik történelmi [[Magyarország borrégióinak listája|borvidék]]e. A 22&nbsp;162 hektár (ebből 18&nbsp;302 I. osztályú) teljes területéből a 5&nbsp;965<ref>Borkalauz 2009, ISSN 12197041</ref> terem szőlő, a borvidék honlapja<ref>http://www.egriborvidek.hu/borvidek.htm Eger a borok bástyája</ref> szerint 6040 hektár a [[szőlő]]ültetvény. Ezek legtöbbje a [[Bükk (hegység)|Bükk]] déli lankáin terül el; központja a névadó [[Eger]], amin kívül még 19 község tartozik hozzá.
Az '''egri''' Magyarország egyik történelmi [[Magyarország borrégióinak listája|borvidék]]e. A 22&nbsp;162 hektár (ebből 18&nbsp;302 I. osztályú) teljes területéből 5&nbsp;965<ref>Borkalauz 2009, ISSN 12197041</ref> hektáron terem szőlő, a borvidék honlapja<ref>http://www.egriborvidek.hu/borvidek.htm Eger a borok bástyája</ref> szerint 6040 hektár a [[szőlő]]ültetvény. Ezek legtöbbje a [[Bükk (hegység)|Bükk]] déli lankáin terül el; központja a névadó [[Eger]], amin kívül még 19 község tartozik hozzá.


== Részei, hegyközségei ==
== Részei, hegyközségei ==

A lap 2010. január 7., 23:14-kori változata

Egri borvidék
Adatok
Minőségbesorolási kategóriaI. II. osztályú szőlőkataszter, nemzetközi besorolása nincs
OrszágMagyarország
RégióÉszak-Magyarország
VármegyeHeves, Borsod-Abaúj-Zemplén
BorrégióEger borrégió
Éghajlatkontinentális
Talajösszetevőkbarna erdőtalaj, riolittufa
Régió területe22 162 hektár
Szőlőfajtákchardonnay, hárslevelű,
kékszőlők: cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka, kékfrankos, kékmedoc, merlot
Érési időszakszeptember vége
Bortermelésegri bikavér, egri leányka
MegjegyzésekNemzetközi díjnyertes
A Wikimédia Commons tartalmaz Egri témájú médiaállományokat.

Az egri Magyarország egyik történelmi borvidéke. A 22 162 hektár (ebből 18 302 I. osztályú) teljes területéből 5 965[1] hektáron terem szőlő, a borvidék honlapja[2] szerint 6040 hektár a szőlőültetvény. Ezek legtöbbje a Bükk déli lankáin terül el; központja a névadó Eger, amin kívül még 19 község tartozik hozzá.

Részei, hegyközségei

A borvidék két eredetvédelmi körzete az

Története

A környék lakosság csaknem ezer éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel. A legöregebb borospincék több mint 400 évesek, de napjainkban is vájnak újakat.

I.István 1004-ben alapította meg az egri püspökséget. A külföldről behívott szerzetesek közül többen magukkal hozták szülőföldjük szőlőfajtáit és a borkészítés technológiáját (mint például a hordó használatát): ők vetették meg Eger környékén a borkultúra alapjait. Az Eger környéki dombok irtáshelyeit a 13–14. században telepítették be szőlővel: a megtelepedő cisztercita szerzetesek ezekből a szőlőkből fedezték borszükségletüket.

Mivel a katolikus egyházi szertartások elengedhetetlen kelléke a bor, az egri püspökök, illetve érsekek később is gondot fordítottak a bortermelésre. Az első pincéket az egri püspök birtokairól borban beszedett tizedet és az egyházmegyéből begyűjtött dézsma tárolására vájták a könnyen faragható riolittufába.

A héjon erjesztett vörösbor készítésének technológiáját és a kadarka szőlőfajtát is a törökök elől menekülő rácok hozták magukkal. A szőlőművelést a 91 éves török uralom idején se hagyták abba: a törökök ugyan nem nagyon itták a bort, de eladásából komoly bevételhez jutottak. Eközben a vörösborszőlő fajták egyre több teret nyertek, a fehérborszőlők termesztése visszaszorult.

A város visszafoglalása után lakossága rohamosan nőtt, gazdasága pedig alig húsz év alatt gyakorlatilag monokultúrássá vált: egyértelműen a szőlő- és bortermelésre alapozott. A szőlőhegyek többségének jelenleg is használt neve a 17. század végén és a 18. században alakult ki.

A filoxéra 1886-ban tűnt fel Egerben, és szinte teljesen kiirtotta a szőlőket. Az újratelepítés (rekonstrukció) közben a borvidékre új fajtákat is betelepítettek.

A második világháború utáni államosítások eredményeként egy nagy borkombinátot (Egervin) hoztak létre, és az főleg a hordós borok tömegtermelésére rendezkedett be.

A minőségi borkultúra a rendszerváltás után került újra előtérbe; a nagy állami borászati vállalat mellett több száz közepes és kis borászatot alapítottak. Ezek látványos fejlődésével jelentősen javult a borvidék borainak minősége. Egyúttal a hagyományos és az új fajtákat újratelepítették az egykori legjobb termőhelyekre (Egerben: Nagy-Eged hegy, Pajdos), és ezzel jelentősen nőtt a szőlőültetvények területe. Meghonosították a fejlett nyugati borkultúrákban bevezetett AOC rendszert.

Alapkőzet, talajképző üledék, talaj

A borvidék területének legnagyobb részét miocén korú riolittufa borítja; jóval kisebb az eocén mészkő márga, valamint oligocén agyagmárga elterjedési területe. A tufa eluviális málladékából fekete, mészszegény nyirok, barnaföld, illetve agyagbemosódásos vagy Ramann-féle barna erdőtalaj alakul ki.

Éghajlata

Az ország egyik legaszályosabb (legszárazabb) és leghűvösebb éghajlatú borvidéke, amit észak felől a Bükk hegyvonulata véd a hideg légáramlatoktól. Viszonylag későn tavaszodik. A vörösborok termelésének főleg a délnek, délnyugatnak néző lejtők mikroklímája kedvez.

Szőlő- és borfajtái

Borok:

A borvidék leghíresebb bora a több vörösborszőlő borának házasításával készülő egri bikavér, ami egy karakteres, fanyar cuvée bor. Valaha a kadarka különböző változatai domináltak benne, ma gyakran a kékfrankos. Az egri bikavér Magyarország első eredetvédett bora. A hegyközség 1997-ben alkotta meg a bikavér kódexet, aminek talán legfontosabb szabálya az, hogy a bikavért az alapanyagok listájában engedélyezett vörösborszőlő fajták közül legalább háromnak a borából kell házasítani. Mivel e híres bor nevének eredete nem ismert, azt több legenda is próbálja magyarázni.

További vörösborfajták:

A leghíresebb fehérbor a debrői hárslevelű, ami egy illatos, gyümölcsös zamatú fehérbor.

További fehérborok:

Jegyzetek

  1. Borkalauz 2009, ISSN 12197041
  2. http://www.egriborvidek.hu/borvidek.htm Eger a borok bástyája

Források