„Andreas Thorkildsen” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Alexbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: uk:Андреас Торкілдсен
Obersachsebot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: ru:Торкильдсен, Андреас
73. sor: 73. sor:
[[pl:Andreas Thorkildsen]]
[[pl:Andreas Thorkildsen]]
[[pt:Andreas Thorkildsen]]
[[pt:Andreas Thorkildsen]]
[[ru:Торкильдсен, Андреас]]
[[sk:Andreas Thorkildsen]]
[[sk:Andreas Thorkildsen]]
[[sv:Andreas Thorkildsen]]
[[sv:Andreas Thorkildsen]]

A lap 2010. január 3., 23:05-kori változata

Sablon:MedalTableTopPic Sablon:MedalSport Sablon:MedalOlympic Sablon:MedalGold Sablon:MedalGold Sablon:MedalCompetition Sablon:MedalGold Sablon:MedalSilver Sablon:MedalSilver Sablon:MedalCompetition Sablon:MedalGold Sablon:MedalBottom

Andreas Thorkildsen (Kristiansand, 1982. április 1. ) olimpiai, világ- és Európa-bajnok norvég gerelyhajító.

Családja

Édesapja Tomm Thorkildsen szintén nagyszerű gerelyhajító volt, aki az egyéni legjobbját 1974-ben érte el 71,64 méteres dobásával. Édesanyja Bente Amundsen 1972-ben nemzeti bajnok volt 100 méteres gátfutásban.

Andreas párja Christina Vukicevic norvég gátfutó.

Életútja

Junior évei

Thorkildsen 11 éves kora óta űzi ezt a sportágat. 1999-ig édesapja Tomm volt az edzője. 2000-ben állhatott először dobogóra a Norvég Bajnokságban, ahol ezüstérmet nyert. Ez év októberében második helyen végzett a Junior Világbajnokságon Gerhardus Pienaar mögött.

2001-ben Oslóba költözött, ahol Åsmund Martinsen edzővel folytatta tovább a felkészülést. Júniusban 83,87 méteres dobásával átlépte a 80 méteres álomhatárt. A Junior Európa-bajnokságon második helyen végzett Alekszandr Ivanov mögött.

Profi pályafutása

2004-ben 84,12 méteres dobásával kvalifikálta magát az olimpiára. Az olimpiai döntőben Thorkildsen 84,82 méterrel kezdett. A második körben elérte egyéni legjobbját 86,50 métert. Ezt az eredményt senki nem tudta megdönteni, így Andreas állhatott fel a dobogó legfelső fokára az ezüstérmes Vadims Vasiļevskis és a bronzérmes Szergej Makarov mellett. Ebben az évben a norvég újságírók neki ítélték „Az év norvég sportembere” címet.

2005-ben Helsinkiben a világbajnokságon 86,18 méteres dobásával a második helyen végzett az észt Andrus Värnik mögött, aki 87,17 métert dobott a negyedik sorozatban.

2006-ban Dohában áttörte a 90 méteres határt 90,13 méteres dobásával. 88,78 méterrel megnyerte Göteborgban az Eb-t a finn Tero Pitkämäki előtt, aki ma is a legnagyobb riválisa.

2007-ben a fő célja volt megszerezni a világbajnoki címet Oszakában, valamint láthattuk őt a IAAF Golden League sorozatban is. A világbajnokságon ismét ezüstérmes lett, ezúttal a finn Tero Pitkämäki dobott nála nagyobbat a döntőben.

2008-ban megnyerte a IAAF Golden League sorozat oslói állomásán a versenyt, valamint aranyérmes lett a pekingi olimpián az évi legjobbjával, 90,57 méterrel. A dobogó második fokára a lett Ainars Kovals, a harmadik fokára pedig a finn Tero Pitkämäki állhatott fel.

Thorkildsen 2008. október 2-án elnyerte az Európai Atlétikai Szövetség által odaítélt „Az év európai atlétája” díjat. A szövetség Andreas nagyszerű pekingi szereplését, valamint a 90 méteres határ áttörését ismerte el a díjjal.

2009-ben két világbajnoki ezüstérem után Andreas felállhatott a dobogó legfelső fokára. 89,59 méteres dobással nyerte meg a berlini világbajnokságot.

Forrás