„Hazai és Külföldi Tudósítások” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Magyar sajtótermékek” kategória eltávolítva; „Magyarországi sajtótermékek” kategória hozzáadva (a HotCattel)
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
A '''Hazai és Külföldi Tudósítások''' egy politikai s vegyes tartalmú hírlap volt, melyet [[Kulcsár István]] alapított Pesten 1806. július 2-án és szerkesztette 1828. március 30-án történt haláláig; azontúl özvegye (Perger A.) adta ki. Szerkesztették: Kovács Tamás, 1830-tól [[Somogyi Csizmazia Sándor]], 1831-től [[Golvácsy László]], 1838-tól Apostol József és 1839-ben Nagy Pál; a következő évben cimét [[Nemzeti Újság]]ra változtatta, mely címet a féléves címlapon addig is használt főcimül. Hetenként kétszer, szerdán és szombaton jelent meg és 1808. június 30-ig Hazai Tudósítások volt a címe. Az akkori cenzúrai viszonyok miatt többnyire az ausztriai és külföldi lapok híreit közölte, vezércikkei nem voltak; hazánkra vonatkozólag is városi s megyei híreket és kinevezéseket közölt. Melléklapja volt a Hasznos Mulatságok, mely szintén hetenként kétszer jelent meg 1817. január 1-től 8 rét (utóbb 4 rét) egy íven és történeti, nyelvészeti, földrajzi, etnografiai cikkeket és költeményeket hozott; ezen melléklap 1842 végén szűnt meg.
A '''Hazai és Külföldi Tudósítások''' egy politikai s vegyes tartalmú hírlap volt, melyet [[Kulcsár István]] alapított Pesten 1806. július 2-án és szerkesztette 1828. március 30-án történt haláláig; azontúl özvegye (Perger A.) adta ki. Szerkesztették: Kovács Tamás, 1830-tól [[Somogyi Csizmazia Sándor]], 1831-től [[Golvácsy László]], 1838-tól Apostol József és 1839-ben Nagy Pál; a következő évben címét [[Nemzeti Újság]]ra változtatta, mely címet a féléves címlapon addig is használt főcímül. Hetenként kétszer, szerdán és szombaton jelent meg és 1808. június 30-ig Hazai Tudósítások volt a címe. Az akkori cenzúrai viszonyok miatt többnyire az ausztriai és külföldi lapok híreit közölte, vezércikkei nem voltak; hazánkra vonatkozólag is városi s megyei híreket és kinevezéseket közölt. Melléklapja volt a Hasznos Mulatságok, mely szintén hetenként kétszer jelent meg 1817. január 1-jétől 8 rét (utóbb 4 rét) egy íven és történeti, nyelvészeti, földrajzi, etnográfiai cikkeket és költeményeket hozott; ezen melléklap 1842 végén szűnt meg.


==Forrás==
==Forrás==
{{pallas}}
{{pallas}}




[[Kategória:Magyarországi sajtótermékek]]
[[Kategória:Magyarországi sajtótermékek]]

A lap 2010. január 1., 19:25-kori változata

A Hazai és Külföldi Tudósítások egy politikai s vegyes tartalmú hírlap volt, melyet Kulcsár István alapított Pesten 1806. július 2-án és szerkesztette 1828. március 30-án történt haláláig; azontúl özvegye (Perger A.) adta ki. Szerkesztették: Kovács Tamás, 1830-tól Somogyi Csizmazia Sándor, 1831-től Golvácsy László, 1838-tól Apostol József és 1839-ben Nagy Pál; a következő évben címét Nemzeti Újságra változtatta, mely címet a féléves címlapon addig is használt főcímül. Hetenként kétszer, szerdán és szombaton jelent meg és 1808. június 30-ig Hazai Tudósítások volt a címe. Az akkori cenzúrai viszonyok miatt többnyire az ausztriai és külföldi lapok híreit közölte, vezércikkei nem voltak; hazánkra vonatkozólag is városi s megyei híreket és kinevezéseket közölt. Melléklapja volt a Hasznos Mulatságok, mely szintén hetenként kétszer jelent meg 1817. január 1-jétől 8 rét (utóbb 4 rét) egy íven és történeti, nyelvészeti, földrajzi, etnográfiai cikkeket és költeményeket hozott; ezen melléklap 1842 végén szűnt meg.

Forrás