„A turizmus története” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
a (Utat, utak, kutak és egyebek rövid u-val. Kézi üzemmód.)
 
A [[19. század]] vegere megszülettek azok a [[találmány]]ok, amelyeknek alkalmazása és elterjedése meghatározta a [[20. század]] turizmusát. [[Otto]] [[1876]]-ban feltalálta a [[robbanómotor]]t s [[Benz]] [[1855]]-ben megalkotta a [[gépkocsi]]t. A [[Wright fivérek]] [[1903]]-ban hoztak létre a [[repülőgép]]et, mely a 20. század közepére, a gépkocsihoz hasonlóan a turizmus egyik fő közlekedési eszköze lesz.
Az [[I. vilaghaboruVilágháború]] a turizmus fejlödesi folyamatát megszakította. Ennek egyik fő oka, hogy a legtöbb országban bevezettek az [[útlevelútleveletútlevél|útlevelet]]. A háború utáni fellendülést félbeszakította az 1929-1933. évi [[gazdasági valsagválság]]. Ez az állami beavatkozást vonta magával, ami a [[II. vilaghaborúVilágháború]] után a [[Marshall-terv|Marshall-segély]] kezelése folytan tovább fokozódott. A vasút virágkora [[1830]]-tol egy századon keresztül [[1930]]-ig tartott. A [[személyautó]] majd az [[autóbusz]] elterjedése szüntette meg a [[vasút]] [[monopólium]]át. Ez a személyes utazások nagymertekü fellendüléséhez vezetett, ami a [[motel]]ek és [[camping]]ek, elterjedését segítette elő. A [[hajó]]t [[1958]]-tol szorította ki. Napjainkban a vízi közlekedés két területen jelentős: a [[komphajózás]]ban s a [[tengeri körutazás]]ban. Az autós turizmusnak két gyorsan elterjedő formája van: a [[lakókocsi]] <ref>RV= Recreation Vehicule (üdülési járművek</ref> és a [[gépkocsi kölcsönzés]] <ref>Rent a car</ref> Az előző összefügg a campingek elterjedésével. A másik fő közlekedési eszköz a [[repülőgép]]. Előbb a propelleres gépek, majd 1958-tol a [[Boeing 707]] belepésével a lökhajtásos repülök mutattak a [[sebesség]] és a kényelem fokozodasat.
A charter <ref>nem menetrendszerű, különjáratok</ref> járatok és a csomagutak <ref>package tours vagy inclusive tours minden szolgáltatást magában foglaló urak</ref> elterjedése a tömegturizmus kialakulasanak egyik fő hajtó ereje volt.
A repülőgép napjainkban meghatározó az [[autóbusz|autóbusszal]] együtt a [[hivatásturizmus]] és az interkontinentális utazások területen. A közúti közlekedésben maig nem sikerült átfogó szabályozást elérni, amit az autopalyak nyári zsúfoltsága, a városi közlekedési dugok s a parkírozási gondok szemléltetnek, A légi közlekedésben mar 1914-ben megalkottak a nemzeti légtér elvet s 1944-ben a Chicagói konvenció előírta a kormányoknak a kétoldalú megállapodások kötelezettséget, a tarifákat a IATA (Internacional Air Trasport Associaton) szabályozta. A fő gond napjainkban az európai légtér és a repülőterek zsúfoltsága, valamint a repülőgép-eltérítesek és a [[terrorizmus|terrorista]] akciók elleni vedelem.
A két vilagháború közötti időszakban mar a [[kormány]]ok is kezdtek felfigyelni. Egymás után születtek meg a turisztikai-kormányszervek alapvetően a propagandatevékenyseg ellátásara illetve a statisztikai számbavétel gondozására. <ref>1924: Hivatalos Turista Propaganda Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (IUOTO), 1975:a Turizmus világszervezete World Tourism Organization (WTO)</ref> Döntő változást hozott a [[fizetett szabadság]] jogának [[törvény]]i elismertsége a [[2. világháború]] előtt. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) javaslatara 1937-ben húsz ország törvényhozása ismerte el ezt a jogot. Ez tette lehetöve, hogy szeles tömegek rendelkezzenek szabadidövel a turizmus gyakorlásához.
Az [[1945]] után bekövetkezett fejlődésben több szakasz volt megfigyelhető. Az első szakaszban a nemzetközi utazásokra és azok gazdasági hátasaira ([[deviza]]hozam, [[munkahely]]ek és [[jövedelem|jövedelmek]] létrehozása) tevődött a hangsúly Az [[1963]]-as romai [[ENSZ]] [[konferencia]] a nemzetközi utazásról csak a nemzetközi látogató és a turista fogalmakat definiálta statisztikai célokra. Emellett az utazási könnyítésekre hozott ajánlásokat.
Az [[1973]]-as [[olajválság]] ismételten új szakaszt nyitott. Az energiaárak drágulása megnehezítette a közlekedést. A [[Római Klub]] jelentései a globális problémák átértékelését is bemutatta. Így a nemzetközi turizmus nem mindenki szamara előnyös pozitív gazdasági hatásokkal jár, negatív hatásokat gyakorolhat a [[fogadóterület]]ek [[természet]]i és [[kultúra|kulturális]] [[környezet]]ére. (például szezonon kiüli kapacitás kihasználatlanság, a külföldi tökének való kiszolgáltatottság. A turizmus fejlesztését komolyan kell venni! Ehhez integrált tervezés kell, magas szintű professzionalizmus, szakemberképzés kell, ami felveti a kormányok felelősséget is, A nemzetközi turizmus az összforgalom tizedet képezi csak. Az összturizmus a belföldi és külföldi együtt, kiterjed az egész földre, s jelentősége sem csupán gazdasági. ''A turizmus hajdani szűk értelmezése kibővült, mint ahogy szerepe is megváltozott.''
 
===A 21. század, a legjelentősebb üzleti ág===

Navigációs menü