„Kőváry Károly (matematikatanár)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Umann (vitalap | szerkesztései)
Új oldal, tartalma: „'''Kőváry Károly''' (Rákospalota, 1923. május 10.Vác, 2003. március 12.) piarista szerzetes, matematikatanár, iskolaigazgató. == Él...”
 
Umann (vitalap | szerkesztései)
a Emléktábla IV. => III. emelet
30. sor: 30. sor:
[[1968]]-ban a [[Beke Manó-díj]] második, [[1983]]-ban az első fokozatát kapta. Megkapta a [[Munka Érdemrend]] ezüst fokozatát is. [[1997]]. [[június 1]]-jén a [[Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje|Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével]] tüntették ki. [[2001]]. [[november 19]]-én megkapta az első alkalommal kiosztásra kerülő [[Rátz Tanár Úr Életműdíjat]], [[Urbán János]]sal együtt.
[[1968]]-ban a [[Beke Manó-díj]] második, [[1983]]-ban az első fokozatát kapta. Megkapta a [[Munka Érdemrend]] ezüst fokozatát is. [[1997]]. [[június 1]]-jén a [[Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje|Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével]] tüntették ki. [[2001]]. [[november 19]]-én megkapta az első alkalommal kiosztásra kerülő [[Rátz Tanár Úr Életműdíjat]], [[Urbán János]]sal együtt.


Emléktábláját halálának első évfordulóján, [[2004]]. [[március 12]]-én avatták a Fazekas Gimnázium IV. emeletén.
Emléktábláját halálának első évfordulóján, [[2004]]. [[március 12]]-én avatták a Fazekas Gimnázium III. emeletén.


== Külső hivatkozások ==
== Külső hivatkozások ==

A lap 2009. december 4., 12:52-kori változata

Kőváry Károly (Rákospalota, 1923. május 10.Vác, 2003. március 12.) piarista szerzetes, matematikatanár, iskolaigazgató.

Életrajz

Mivel édesapja tanító volt, ezért az elemi iskoláit és az első négy középiskolai évét különböző intézményekben végezte. Az utolsó négy gimnáziumi tanévét töltötte csak egy helyen, szegedi piarista gimnáziumban, ott is érettségizett 1941-ben.

Még ebben az évben belépett a Piarista Rendbe. A Vácott eltöltött noviciátusi év után került a Kalazantinumba, majd pedig a Pázmány Péter Tudományegyetemre, matematika-fizika szakra. 1947. június 22-én szentelték pappá.

1948-ban államosították az egyházi iskolákat, ezért ő is lelkipásztori feladatokat látott el; először az Örökimádás, majd pedig a Kőbányai Lengyel lelkészségen. Amikor 1952-ben a lelkipásztori szolgálatot sem engedélyezték már számára, akkor kezdett el tanítani rendfőnöki engedéllyel. Soha nem szakadt el a piaristáktól az úgynevezett üldözött korszakban sem. Rendszeresen bejárt a Mikszáth téri rendházba, és nemcsak a matematikusokhoz, hanem a rendtársakhoz is.

1963-ban került a Fővárosi Fazekas Mihály Gimnáziumba, ahol 28 évig tanított. Ez alatt úttörő munkát végzett a speciális matematika tagozat beindításánál. A tagozatos tanterv kialakításánál és didaktikai-pedagógiai módszereinek kidolgozásánál is mértékadó volt az, amit ő csinált saját osztályaiban. Részt vett a tagozatos tankönyvek megírásában és lektorálásában. 15 éven keresztül vezette a Fazekas Gimnázium matematikai munkaközösségét. Tanítványai sok kiemelkedő eredményt értek el a matematikai versenyeken, több mint húsz diákja nyert díjat az évek során a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián. Az OKTV-n és a többi országos évfolyamversenyen még ennél is több tanítványa szerepelt sikeresen. Egykori diákjai ma Magyarország mellett Európa és Amerika legkülönbözőbb híres egyetemein tanítanak, komoly tudományos munkássággal rendelkeznek, és többen közülük itthon akadémikusok. Matematika tanárok egész generációját nevelte ki: több iskolában tanítanak egykori tanítványai, akik az ő szellemében nevelik diákjaikat a matematika szeretetére és egymás megértésére. Aktívan részt vett a budapesti pedagógusok továbbképzésében, hosszú ideig szerepet vállalt a tanárképzésben is mint a Szegedi Tanárképző Főiskola levelező hallgatóinak konzultációvezetője.

1991-ben nyugdíjba vonult, s ezzel párhuzamosan rendje az újra induló váci Piarista Gimnázium igazgatásával bízta meg. Sok figyelmet fordított a vidéki, hátrányos helyzetű tehetségek gondozására. Szinte halála napjáig tanított.

A váci alsóvárosi temető piarista kriptájában helyezték örök nyugalomra 2003. március 19-én. A sírnál kollégája és barátja, Gyapay Gábor búcsúztatta.

Kőváry Károly temetése 2003. március 19-én Vácott

Kavics

Kőváry Károlyt szinte mindenki Kavicsként vagy Kavics tanár úrként ismerte. Nevét, melyet még első iskolájában kapott, büszkén viselte, hiszen tanítványaitól kapta.

Szakmai közéleti tevékenység

1964-től tagja volt a Bolyai János Matematikai Társulatnak, többek között az Oktatási szakosztály titkáraként; 1975-től egészen 1993-ig az alelnöki tisztet is betöltötte. Évtizedekig részt vállalt az OKTV nem-tagozatos versenybizottságában. Több cikke olvasható A matematika tanítása c. folyóiratban és a KöMaL-ban.

Díjak

1968-ban a Beke Manó-díj második, 1983-ban az első fokozatát kapta. Megkapta a Munka Érdemrend ezüst fokozatát is. 1997. június 1-jén a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki. 2001. november 19-én megkapta az első alkalommal kiosztásra kerülő Rátz Tanár Úr Életműdíjat, Urbán Jánossal együtt.

Emléktábláját halálának első évfordulóján, 2004. március 12-én avatták a Fazekas Gimnázium III. emeletén.

Külső hivatkozások